Er stress vår beste venn?

Jeg sniker meg til 20 min aleinetid mens ungene ser på Shrek i loftstua. Det har vært en aktiv helg så langt, og den er langt fra over. Jeg er litt stressa, men altså i stand til å få til en stille stund med blogg, kaffe og avis.

Jeg burde vært mye mer stressa. Kom hjem for seint fredag kveld etter en veldig hektisk uke på jobb. 17-åringen er på landslagssamling og fortjener å følges opp. Vi har 4 strålende barn på overnatting, med egne barn betyr det tre 3-4 åringer og tre 6-7åringer som skal aktiveres. Vennene vår viser seg å ha svært aktive sosiale liv denne helga. Bilen vår starta ikke lørdag morgen og er nå plassert på verksted (igjen). Kona mi har ansvaret for markedsdagen til inntekt for rehabiliteringen av skolegården der vi bor. To av barna skal på bursdag i ettermiddag. Og jeg vil veeeeldig gjerne se 17-åringen spille innebandy, om ikke også få snakka litt med henne idag. Dessuten er det et par tålmodige foreldre som det hadde vært hyggelig å kobla seg på. Dessuten har jeg en 2-3 timer jobb som skal gjøres for å sikre at mandag morgen blir en god opplevelse både for meg og de jeg jobber sammen med.

Det er ikke sikkert du bli imponert over dette. Men jeg opplever det som en hektisk helg. Ikke en uvanlig helg, men en hektisk helg. Så hva er det som gjør at jeg velger dette kjøret, og, på en uventet måte, klarer å glede meg over det.

Det er helt sikkert mange grunner til det. God helse er en av dem. Men jeg kom over et TED seminar som presenterte en måte å håndtere stress som jeg kjente igjen. Det handler om å knytte relasjoner, evne og vilje til å bruke dem. For noen år siden endte jeg opp en fredag ettermiddag uten å ha en jobb å gå til på mandag. Antakelig det tøffeste stressreaksjonen jeg har opplevd så langt i livet, helt i klasse med samlivsbrudd. Det som tok meg gjennom helga, og ukene etterpå, var helt klart folka jeg har rundt meg. 17-åringen min, som da var 13, ringte til mora si og sa at hun valgte å bli hos pappa denne helga fordi ‘jeg tror han trenger meg’. Kona mi avlyste jentehyttetur for bruke tida med meg i stedet.

Keep-calm-and-carry-on-scanDenne helga er jo ikke dramatisk, men er såpass travel at stressnivået kjennes. Og måten å håndtere dette er å bruke folka rundt meg. Jeg elsker kona mi og intrykket mitt er at hun holder av meg også. Av og til snakker vi sammen om hvorfor i all verden vi gjør det. I tillegg til et par andre ting, så er det faktum at det går an å gjennomføre prosjekter sammen en god grunn å holde sammen. Denne helga er et prosjekt. I tillegg til at kona og jeg samarbeider om dette, så er det mormor som tok 6-åringen på shopping, overnatting og kino igår, foreldrene til barna vi har på besøk som stiller opp for våre barn i tide og utide, naboene som blir med på voksenmiddag til uka, 17-åringen som gleder seg til å se meg. Og så gleder jeg til å spise vafler på markedsdagen og ha en voksensamtale med en annen kompis som brakk nakken sist vi var på stisykkeltur, men som fremdeles mirakuløst står og går. Det er altså mye å glede seg over.

Kelly McConigal foreslår i videoen nedenfor at det går an å se på stress som en positiv mulighet og stress håndteres best ved å knytte seg til mennesker rundt seg.

Se og hør og se hva du synes? Opplever du det sånn?

-go

Én kommentar

  1. Nina

    Mange spennende tanker om stress i den TED-talken! Tenker at hun snakker om stress som de vanskelige, krevende situasjonene vi møter i livet og fasinerende hvordan en kan utnytte stressreaksjonen på en positiv måte. «Stress – joy -courage» i samme setning. Spennende at hun forklarte biologisk grunnlag for hvorfor det hjelper med sosial støtte i stressende situasjoner. Likte også svaret hennes på slutten : «Chasing meaning is better for your health than trying to avoid discomfort». Takk GO – og god aktiv helg videre!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: