Hvordan leder man en kirke?

20130410-074108.jpgSeinere denne måneden har Tore Andresen og jeg gleden av å lede pastorer, mellom- og toppledere i Adventistkirken i Norge gjennom en dag med refleksjon og samtale om ledelse. Slik dager hvor ledere tar seg tid til å snakke sammen om sin egen ledelse og resultatene deres ledelse fører til er alltid lærerike og spennende.

Bakgrunnen for at vi ble spurt om å tilrettelegge en dag sammen med disse lederne er at vi gjennomførte en helg med og for frivillige ledere i Adventistkirkens menigheter i Nord Norge. Tore og jeg har nær sagt vokst opp sammen i denne menigheten og har brukt mye som frivillig i forskjellige menighetsrelaterte aktiviteter. Våre yrkesliv har vi hatt utenfor menigheten. Å ha en fot i to leire gir oss i det minste varierte utsiktspunkter.

Vi er enkle mennesker, Tore og jeg. Det vi deler om ledelse er ikke avanserte ledelsestorier eller fikse verktøy for å mestre enhver situasjon ledere blir kastet ut i. Ikke til forkleinelse for de mer avanserte lederutvilingsprogrammene som finnes der ute. Vi har vært utsatt for del av dem og har erfart smertelig at de beveger en leders lederferdigheter svært lite. Ofte en helt nødvendig bevegelse, men ofte en svært liten bevegelse. Det finnes helt sikkert naturtalenter, men vår erfaring er at god ledelse er noe man øver seg på, noe man utvikler over tid. Vi har liten tro på at mirakler skjer på en dags seminar om ledelse, selv ikke når vi er sammen med ledere fra Adventistkirken.

Ledelse handler om å oppnå resultater man er blitt enige om. I organisasjoner som Adventistkirken er man blitt enige om hvilke resultater som skal oppnås gjennom demokratiske prosesser der alle hatt anledning til å delta. Ordskya som illustrerer denne bloggposten er generert ut fra Adventistkirkens handlingsprogram. Når vi skal bruke en dag med ledere i kirka vår, står vi ikke helt uten en faglig kontekst som kan ramme inn samtalene om ledelse. Vi lener oss på Jan Spurkeland som har utviklet relasjonsledelse som en plattform for å utvikle og utøve ledelse. En menneskeorientert tilnærming til ledelse som handler om hvordan man utvikler relasjoner i ledelse og for å oppnå resultater.

Vi tror det klokt å vektlegge den relasjonelle dimensjonen ved ledelse i en organisasjon som er avhengig av frivillige medarbeidere, som f.eks. Adventistkirken. ‘Posisjon er ingen garanti for påvirkning i vår tid. Du må kvalifisere deg gjennom tillit om du skal nå mennesker i et deltakende demokrati.’ (Spurkeland 2009, s 15). Relasjonsledelse er viktig fordi man i 2013 sjelden oppnår resultater fordi man er leder, men fordi man utøver ledelse. Eller for å bruke et språk som religiøst anlagte ledere forstår: fordi relasjoner frelser.

Som jeg nevnt har jeg vi nøkterne målsetninger med dagen. Vi skal fasilitere en dialog om ledelse, invitere erfarne menighetsledere til å reflektere over egen ledelse og snakke sammen om hvordan gode, varige relasjoner kan skape resultater for denne menigheten.

Tore og jeg deltar i denne samtalen om ledelse med lederne i Adventistkirken fordi vi på hver våre måter mener menighet er viktig. Vi gleder oss.

-go

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: