#19 – Serr? Konge, asss

Er du foreldre er jeg sikker på at du har tenkt over hvordan du skal snakke med barna om det som ikke er så lett å snakke om. Hvilke ord skal man bruke? Skal man forsøke å snakke med sjargongen barna bruker? Er det mulig å gjøre vanskelige og viktige temaer forståelige og relevante for barna?

Det er viktigere å gjøre det enn å grue seg for det. Barn og ungdom vil gjerne bli snakka med og tatt alvorlig. Enten det er i lek og hverdag, eller om det er den vanskelig praten om sex, samliv og forhold, eller om det gjelder verdier, gudstro og veivalg – barn vil bli snakke med, respektert og regna med som en samtalepart.

Det er fristende å forsøke seg på en ungdomssjargong i et forsøk på gjøre vanskelig tema tilgjengelig for ungdom. Min erfaring er at sjansen for å lykkes med dette er liten. Det blir bare påtatt og teit. Budskapet fra mine barn er enkelt: Vær pappa, snakk forståelig og hør på meg.

Men sjargong og språk til ungdom gir også innsikt. Nedenfor finner du to versjoner av juleevangeliet. En som du sikkert har hørt før og en tekstversjon som ikke er så vanlig. Lytt/les og nyt.

Hør Iver Kleives – Juleevangeliet (på Spotify). Følg med på teksten nedenfor samtidig! Ha en god kveld.!

Juleevangeliet for fjortiser!

«Det skjedde for dritlenge siden at det gikk ut en befaling fra keiser Augustus om at hele verden skulle joine en gruppe: «Vi som vil skrives inn i manntall». Dette skjedde mens Kvirinius var helt sjef i Syria, og gruppa fikk drøyt mange likes.

Josef traska fra byen Nasaret i Galilea, opp til Judea, til Davids by Betlehem, for å signe manntallet sammen med Maria, dama hans, som hadde boller i ommen. Og mens de var der, hevet bollene, for å si det sånn, og Maria leverte varene. Hu pakka kiden inn i noe tøy, og la’n i ei krybbe, for det var ikke plass til dem i herberget.

Det var noen gjetere som var ute i natta og passa på sheepsa sine. Med ett var Herrens engler F2F, og Herrens diggbarhet lyste. Gjeterne bare: «OMG! FTW», og engelen bare: «Slapp av, noobs! Jeg kommer med en tweet om glede, en glede for hele folket: #Frelser #Kristus #jomfrufødsel … og dette skal dere ha til tegn: Dere skal finne en kid som er innpakka i noe tøy og ligger i ei krybbe.»

Så kom engelens followers, en himmelsk hærskare, som ga masse kudos til Gud og retweeta: #Frelser #Kristus, og #ffnor Gud og fred på Jorden blant mennesker som har Guds velbehag»

Da englene hadde tatt kvelden, sa gjeterne til hverandre: «La oss stikke inn til Betlehem for å sjekke trøkket.» Og der fant de Maria og Josef og den lille kiden som læxan i krybba. Da oppretta de en ny gruppe: «Vi som har sett Jesus Kristus, Guds sønn». Folk bare: «Saklig, LOL». Gruppa fikk ikke så mange likes, for å si det sånn, men det var bare i starten, for seinere i livet fikk Jesus sinnssykt mange followers.

Og Maria bare: «#DenFølelsen»
Og gjeterne bare: «Serr? Konge, ass!»

Tilrettelagt for fjortiser av Bjørn Egil Halvorsen

Her finner du luke #19 i kalenderen for 2011: #19 – Barn av Guds himmel sprenger mur og lenker

Én kommentar

  1. Tilbaketråkk: lån ungdom | pengerogfinans.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: