Av og til er bra

Det blei onsdag før denne bloggposten kom på nett. Men det var to medieoppslag/hendelser som inspirerte meg til å skrive. Mest for å vise fram en flott organisasjon og kanskje enda for å vise fram platt og formålsløs humor på signaturprogrammet Senkveld med Thomas og Harald på TV2.

Men først det gode. Fredag presenterte organisasjonen AvOgTil en ny undersøkelse som dokumenterer at nær hver fjerde nordmann synes andre foreldre har et dårlig forhold til alkohol. Undersøkelsen viser at 12% av foreldre med barn under 18 år sier de har vært beruset der det har vært barn til stede, 19% har oppfattet andre som beruset i samme situasjoner. Foreldre forteller om bekymring for besteforeldres alkoholbruk. Julemåneden står foran oss, den koseligste tida på året. Alkoholkonsumet går opp og noen barn engster seg for foreldre som endrer adferd.

AvOgTil er ikke en avholdorganisasjon. Men den fremmer noen fornuftige situasjoner for når det er greit å droppe alkohol. Fram mot jul i år er stiller organisasjonen spørsmålet: Hvor mange glass tåler barnet ditt? Et spørsmål det er verdt å besvare i edru tilstand.

Initiativet fra AvOgTil står i sterk kontrast til forrige helgs konkurranseinnslag i Senkveld. I sesong etter sesong har de to etterhvert middelaldrende herrene konkurrert mot hverandre, mot seg selv og mot andre i obskure, og noen ganger litt vågale konkurranser. Subtil humor er ikke Thomas og Haralds sterke side. Ei heller slagferdig satire. Du får det du ser.

Denne helga fikk vi se Thomas og Harald konkurrere mot Maria Mena og Asbjørn Slettemark i hvem som kunne være best barnevakter i bakrus. Uten å være moralistisk går det an å si at dette bare ble kleint. Helt uten mening, helt uten satirisk brodd satte disse folka igang å være barnevakter for barna på Star Tours hoteller på Mallorca dagen etter en over gjennomsnittlig fuktig barrunde. Hva i all verden formålet med dette innslaget var har jeg ikke klart å få fatt i. Dette ble et lavmål selv for TV-fredagens svar på Pizza Grandiosa.

Det er ikke stort mer å si om dette. Seere, og ihvertfall Thomas og Harald, burde bare glemme hele stuntet på Mallorca. Kampanjen fra AvOgTil er det derimot verdt å sveipe innom. Å bryte ned tabuer som måtte eksistere rundt det å snakke om egen alkoholbruk i nærvær av barn er verdt å vurdere. F.eks. å tenke gjennom hvor mange glass ungene tåler er en start.

-go

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: