Det hjelper ikke å gi svarene

Jeg er så heldig å fra tid til annen få delta på konferanser, seminarer og andre sammenhenger der ledelse står på agendaen. Nå er det straks tid for en ny slik anledning. Neste helg skal min gode venn Tore Molstad Andresen og jeg fasilitere en helg med dialog og refleksjon om ledelse i frivillige organisasjoner.

Vi gleder oss.

Jeg er meg. Tore er rådmann i lunner kommune og har lang erfaring fra lederroller i forskjellige sammenhenger både i offentlig, privat og frivillig sektor. Han har ikke bare bekledt lederposisjoner, men han bedriver også ledelse uavhengig om han er Rådmann, far, venn eller trener.

Det er Adventistkirken i Nord-Norge som inviterer til samling for frivillige og ansatte ledere i lokale adventistmenigheter i landsdelen. Dette er folk som antakelig har mer og ikke minst ferskere, kunnskap og erfaring fra ledelse i frivillige sammenhenger enn hva Tore og jeg har. Ikke desto mindre blir helga en interessant arena der vi deler erfaring kunnskap om å utløse engasjement hos frivillige.

Men spørsmålet er uungåelig: Har vi noe å lære disse folka om ledelse? Kan vi lære noe om ledelse til noen? Og svaret er det har vi antakelig ikke.

Uten at jeg har mye vitenskapelige data på dette vil jeg foreslå at ledelse neppe læres gjennom å høre på andre. Å lytte fører sjelden til adferdsendring alene. Ledelse utvikles gjennom, ja nettopp, å lede. Vi lærer ledelse gjennom erfaringene vi gjør når vi utfører ledelse. (se lenken til HBR.org nederst)

Det er likevel ikke helt håpløst. Det finnes forskning som gir trøst. Ledere utvikler en dypere forståelse for hva deres egen ledererfaring kan lære dem når de blir utsatt for mennesker med andre perspektiver og andre verdier.  Ønsker du å utvikle deg som leder handler det altså ikke om å omgi seg med dem som har løsningene. Du må finne dem som har de beste spørsmålene.

På den utmerkede HBR.org bloggen foreslår Gianpiero Petriglieri fra INSEAD at dersom du ønsker å utvikle deg som leder må du stille krav til omgivelsene. Vil folka du omgir deg med hjelpe deg å trekke meningsfull læring fra din egen erfaring? Vil de utfordre deg til å revurdere konklusjoner du tar for gitt eller haster videre fra? Vil de provosere deg til å reformulere dine synspunkter eller utvide dine horisonter? Dette må du kreve av de du omgir deg med for at du skal utvikle deg som leder.

Vi skal gjøre vårt beste for å stille opp for å bidra til at lederne i Adventistkirken trekker læring egen erfaring og fra hverandres. Og jeg er helt sikker på at vi blir utfordret tilbake.

Noe av materiellet fra helga vil finne veien til bloggen de neste dagene. ‘Ledelse av frivillige’, ‘Sosiale medier for menigheten’ og ‘Tilkoblet, men alene’ er emner som vil få en eller annen behandling er på bloggen.

Har du meninger, refleksjoner eller andre kommentarer spørsmål til tematikken vi skal ta opp, så ikke nøl med å skrive en liten hilsen til meg i kommentarfeltet. Vi trenger både innspill og konstruktive, kritiske spørsmål.

Programmet for helga finner du her.

-go

Les mer om ‘Who can teach leadership?’ på bloggen til Harvard Business Review

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: