Ikke mitt stolteste øyeblikk. . . .

Jeg undrer meg over at det er så vanskelig å si unnskyld.

Jeg har blogga tidligere om det å angre. Hvorfor er det så få som går ut og vedkjenner seg at at de angrer på beslutninger de har gjort, uttalelser de har kommet med eller måten de har behandlet mennesker på? Det finnes sikkert mange svar på det spørsmålet. Redselen for å miste ansikt er sikkert et av dem, men langt fra det eneste.

I dag dukka det opp igjen. En historie om hersketeknikk. Høyrepolitikeren Julie Brodtkorb har skrevet bok der hun bl.a. tar et oppgjør med hersketeknikker hun har vært utsatt for. I dagens Dagbladet forteller hun en episode som fant sted for et par tiår siden. I forbindelse med at hun deltok i sin første politiske debatt, skal Trond Giske har latt følgende velklingende uttalelse falle:

Vel, frøken Brodtkorb, det er vel ikke så rart at dere jentene i Unge Høyre ikke skjønner vitsen med kondomer, så impotente som de høyreguttene her.

Flåsete om høyreguttene, men effektiv hersketeknikk overfor en 16 år gammel jente som prøver seg i politisk debatt for første gang.

Dagbladet har konfrontert Trond Giske med uttalelsen. Han kommenterer idag:

Jeg går ikke inn i hva som ble sagt i skoledebatter for over 20 år siden. Men Brodtkorb var ikke mer satt ut enn at hun og Unge Høyre fikk til et oppslag i lokalpressen dagen etter. Da tenkte jeg at henne kommer vi til å høre mer fra i politikken.

Det er selvfølgelig god grunn til å ikke stille Giske til ansvar for skoledebatter for to tiår siden. Men det er strengt tatt ikke det Brodtkorb og Dagbladet gjør. Brodtkorb reiser problemet med hersketeknikker i offentlig debatt, og hvordan hun har slått tilbake når hun har vært utsatt for det.

Det hadde vært befriende om Trond Giske f.eks. hadde svart:

Ja, jeg husker den debatten og i etterpåklokskapens krystallklare lys: det var ikke mitt stolteste øyeblikk. Det falt uttalelser jeg ikke ville brukt idag. Som politikere skal vi holde oss for gode til å trykke folk ned fordi de f.eks. er kvinner, unge, innvandrere, etc. God politisk debatt handler om politikk. Jeg er glad for at Julie Brodtkorb har slått tilbake og setter dette på agendaen slik at vi politikere bli oppmerksomme og bevisste på dette.

I et opphetet debattklima hadde en sånn erkjennelse satt standard.

-go

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: