Sjeleskade til å bli sterk av

Jeg har vært ute med gutta igjen. Vi spiste mat for menn. Lasagne, praktisk servert i form med alt inkludert. Is. Kaffe. Velsmakende. Ikke noe hverken dill eller dall. Det lå an til storspising.

Denne gangen besøkte vi en av våre menn på landet. Jeg kom litt seint og skjønte raskt at gutta hadde kjørt én bil hver. Jeg kilte min bil inn på tvers, ytterst i innkjøringa og stengte inne 8-10 tysk- og svenskproduserte familiebiler. Nå sikra jeg meg ihvertfall at ingen forlot festen før meg. Jeg har alltid vær redd for å glipp av noe, så jeg måtte til slutt bes pent om jeg kunne flytte bilen.

Som så ofte før så var samtalen mellom menn både til å undres og bli klok av. Det begynner å bli et mønster. Samtalens temavalg går omtrent sånn: Biler – alltid en sikker vinner. Damer – litt mer tricky, her det mange fallgruber, men ikke desto mindre må det snakkes om, og vi er blant likesinnede, så vi lander som regel på beina her. Familien – det er naturlig å touche innom familien, ungene, foreldrene. Herfra er veien kort til egen helse. Vi har vært innom temaet før, og det blir ikke mindre aktuelt i årene framover. Denne gangen var det et visst fokus på trening og Birkebeineren, som noen av oss har dumdristig meldt oss på. Jeg tror det var Petter Max som oppsummerte: Med noen hederlig unntak, blir kroppen mer og mer stiv. Mer er det vel ikke å si om den saken.

Samtalen ble mer engasjert vi våget oss på spørsmålet: Er jeg egentlig fornøyd?

Er jeg fornøyd med livet på jobben? Livet hjemme? Burde jeg trodd mer? Burde jeg tvilt mer? Har jeg tatt de riktige valgene?

Jeg tipper de fleste stiller seg sånne spørsmål i forskjellige faser av livet og for noen kan de ta helt overhånd. De viktige spørsmålene som bevisstgjør og korrigerer blir handlingslammende og destruktive. Gjengen reflekterte godt den kvelden, om tvil, tro, valg som er tatt og noen valg som ikke er tatt. Flere av oss fortalte om en ungdomstid som handlet om å unngå å gjøre feil, ta riktige valg og henge med de rette folka. Da ville det gå deg vel.

Det er selvfølgelig sant. Vi velger og tar konsekvensene. Men frykten for å gjøre feil er like handlingslammende som frykten for å  ha gjort dem. Antakelig er frykten mer destruktiv en feilene. En glede ved å bli eldre er at man erfarer dette.

Etter som vi snakka oss inn i kvelden kom erkjennelsen at det er valgene vi har tatt som har formet oss til dem vi er. Og det er misvisende, og lite hjelpsomt, å klassifisere disse valgene i feil og suksesser. Valgene har først og fremst gitt læring, påført noen sår, men gjort sterkere. Vi innser samtidig at det er en priviligiert gjeng med menn som kan sitte en kald januarkveld og konkludere på den måten. Det er en både en gave og en kunst få landet på beina etter å ha håndtert alt livet kaster på en. Og for egen del kan jeg si at det har vært perioder der det har vært mye surr før jeg har landet på beina. Som mennesker forvalter vi en kunst og en kunnskap om navigere seg gjennom livet, og denne kunsten må utøves og kunnskapen må deles.

Etterhvert ville gutta hjem og jeg måtte flytte bilen min som fungerte som en propp ytterst mot veien. Jeg dro hjem litt klokere og litt mer fornøyd.

-go

Sjeleskade

Nei redd at mi sjel tek skade?
Venner, det er meir enn ho kan!
Eg fekk ho slik skapt og laga,
beinast frå Herrens hand,
at slepp det de kallar skade
innom mi sjeledør
så takk og velsign og ver glade
– mi sjel er betre enn før!

Haldis Moren Vesaas

Én kommentar

  1. Herbjørn Woie

    Den dagen jeg oppdaget verdien av «å være meg selv bekjent» på godt og vondt, da begynte jeg for alvor å nyte godt av erfaringene. En må kunne sette pris på seg selv for å være istand til å verdsette andre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: