De som lever sammen, går sammen

Ved folkeavstemmingen om Norges EU tilknyting i 1994 stemte jeg Nei til norsk medlemskap i EU. Det var en rådgivende folkeavstemming og den norske regjeringen valgte altså å følge mitt råd. I 1994 var bodde og arbeidet jeg i England. Som en god expat irriterte jeg meg over alt det ‘utenlandske’ i Storbritania og romantiserte det norske bare et par timers flytur unna.

Jeg har endret ståsted vedr tilknytning til EU. Ikke at EU er svaret på alle problemer Europa står over for. Mer en voksende erkjennelse av at annerledeslinja til Norge hverken er bærekraftig eller i nordmenns interesse på lang sikt. På begynnelsen av 2000-tallet jobbet jeg sammen med Jonas Gahr Støre i Røde Kors. Han minte oss ofte om at om man ‘lever sammen, må man gå sammen’. Deler man hus, bør man finne veien framover sammen. Norge er en del av Europa og nordmenn må finne veien videre sammen med resten av Europa.

Pr idag er EU og EØS blant verktøyene for å finne veien framover, og Norge står altså utenfor de demokratiske foraene der beslutninger tas. Hadde Norge brukt plassen utenfor til å markere og forfekte alternative standpunkter, funnet andre allianser og utgjort en betydelig alternativ motvekt til EU, hadde det vært en mening med utenforskapet. Men idag harmoniserer vi oss så godt vi kan, uten å være med å spille.

Det er flere måter å fasilitere samarbeid mellom nasjoner. Finanskrisen har med all mulig tydelighet vist oss at det er nødvendig å finne effektive modeller for forpliktende samarbeid mellom nasjoner. I videoen nedenfor gir den engelske liberale demokraten Paddy Ashdown noen interessant perspektiver på hvordan framtidig forpliktende internasjonal samarbeid kan etableres uten at nye ‘overstatlige’ demokratiske institusjoner etableres. Nøkkelen, i følge Ashdown, er forpliktende konvensjoner og traktater.

(iPad/iPhone brukere kan se videoen her)

-go

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: