Mitt lille land i en stor verden

Godt nytt år!

2011 ble et dramatisk år  i Norge. De uhyrlige hendelsene 22.7 preget en hele nasjonens oppfatning av seg selv og samfunnet vi har snekret sammen her oppe i utkanten av verden. Mye har vært skrevet om disse hendelsene, og jeg har også gjort mitt på bloggfronten.

Hendelsene den 22.7 i Oslo og på Utøya viste med all mulig tydelighet at Norge er en del av verden. Politisk terror kom til Norge. En forvirret mann med ekstreme og forskrudde politiske hensikter tok livet av unge AUF-politikere. Tiden etter denne julidagen har folk i Norge stått sammen, gått i tog sammen, lagt ned blomster sammen. Og ikke minst har nordmenn diskutert sammen. Diskutert integrering, ytringsfrihet, ytringsansvar, etc.

Dette ordskiftet må resultere i handling i året som ligger foran oss. I 2012 må politikere utvikle politikk som responderer tilfredstillende til strømningene som ledet til at denne mannen begikk disse uhyrlighetene den 22.7.

Man kan velge den nasjonalistiske veien der det ‘norske’, ‘tradisjonene’ og  ‘kulturen’ tas vare på. Tanken ville være å konservere det som har skapt det norske samfunnet slik vi liker å betrakte det fra våre petroleumssmurte virkelighet. Homogent, fredelig og ‘annerledes’. En slags ‘sladrespeiltilnærming’ til politikkutvikling.

Jeg håper våre politikere ikke velger denne veien. Det finnes alternativer.

En annen vei er å innse at Norge er en del av den globale virkeligheten. Denne virkeligheten er heterogen og den sammvevd. Finanskrisene de siste årene har vist dette med all mulig tydelighet. Utsiktene til at våre barn og barnebarn skal oppleve et fredelig, demokratisk Norge i fortsatt utvikling  er gode, men de er avhengig av utviklingen i resten av verden.

Derfor må politikken som føres integrere, ikke isolere. Bærekraftig økonomisk vekst for Norge er avhengig av bærekraftig økonomisk vekst i andre land. Derfor er det i nordmenns  interesse at det føres en politikk som gjøre Norges til en aktør der politikk utvikles og der handel foregår.

Hendelsene i juli 2011 viste oss mulige konsekvenser av et politisk tenkesett som går ute på å isolere, konservere og ensrette. Dette må ikke forveksles med å beskytte. Jeg håper for 2012 at vi har politikere som tør å meisle ut politikk anerkjenner at å beskytte det norske demokratiet innebærer å åpne samfunnet vårt mot verden. Ikke naivt og dumsnilt, men offensivt og målrettet. Her er noen aktuelle politikkområder som kan bidra til dette:

  • Anerkjenn at migrasjon er kommet for å bli. Markeder for kapital, varer og tjenester er, eller har ambisjoner om å være, globale. Arbeidskraften må kunne forflytte seg på samme måte. Se på innvandring som ressurstilførsel og legg til rette for at den skal være nettopp det. Gi tilfredsstillende språkopplæring, sørge for sysselsetting, skole/utdanning og bærekraftige velferdstjenester for alle.
  • Invester – invester MYE, mye mer enn idag – i bærekraftig industri som vil skape arbeidsplasser for barna og barnebarna våre
  • Gjennomfør en politikk for null-toleranse for vold i nære relasjoner og vold mot kvinner og barn. Vi har ikke råd til, hverken moralsk eller økonomisk, at mennesker lever i voldelige og undertrykkende miljøer.
  • Revurder, evaluer, utred, men ikke kutt norsk bistand til land med store utviklingsbehov. Utvikle en politikk som mobiliserer sivilsamfunnet i utviklingsland og sivilsamfunnet i Norge til å utvikle hverandre gjensidig. Styrk nasjonale strukturer og mobiliser lokalt sivilsamfunn.
  • Sikre at norsk skole skaper muligheter for alle. Vi har ikke råd til at ungdom ikke får realisert sitt potensiale som verdiskapere.

Lista er selvfølgelig uendelig mye lengre. Men dette er punkter jeg er opptatt av når vi går inn i 2012. Så får vi følge med utover i året og se hva vi får til sammen.

Jeg håper du får et innholdsrikt år med mange muligheter for å engasjere deg i sakene du brenner for.

-go

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: