Dejligt å være gammel i Danmark?

Foto: flickr.com/asmundsv (c) CC lisens

Jeg har tatt en kort permisjon fra pappapermisjonen for å delta på en studietur til København for å se hvordan danskene bygger omsorgsboliger og sykehjem. Sammen med <a href="http://Norsk Form, har Husbanken invitert kommuner som planlegger å bygge slike til å lære hvordan danskene tenker omkring det de kaller ‘plejeboliger’. Det er ikke bare dejligt å være norsk i Danmark. Mye tyder på at det også kan være dejligt å bli gammel der.

Prosjektet som gjorde mest inntrykk på meg var besøket til Demenscentret – Pilehuset. En relativt stor institusjon for mennesker som er svært syke av forskjellige typer demens. Stedets forstander, Charlotte Agger, gav oss inspirerende gjennomgang av stedets gjennomtenkte og kunnskapsbaserte tilnærming til demenspleie. Utgangspunktet for Pilehusets arbeid er at det skal ha fokus på enkeltpersonens behov og ikke diagnosen, sykdommen. De som bor der omtales ikke som ‘pasienter’ eller ‘beboere’. De som har sitt hjem på Pilehuset regnes som ‘borgere’ med alt det innebærer av respekt og anerkjennelse av individuelle rettigheter og behov. Stedet drives på et tydelig verdigrunnlag og fokuserer på å fylle 5 grunleggende behov hos borgerne: tilknytning, trøst, inkludering, identitet og meningsfull beskjeftigelse.

Verdigrunnlaget og respekten for borgernes behov gjennomsyrer driften av insitusjonen. Alt fra kompetanseprofiler på ansatte, vaktlister, fysisk utforming av lokalene og tilrettelegging for pårørende planlegges for å ivareta beboernes behov. Det høres selvfølgelig ut, men konsekvensen av denne tilnærmingen er at Pilehuset har etablert et topp moderne ‘wellness spa’, en tradisjonell kolonialbutikk anno 1950 der borgerne selv deltar i å skaffe forsyninger til sine avdelinger, en ekte ‘wurlitzer’ som spiller til dans, sansavdelinger, mulighet for at borgerne kan ha kjæledyr, etc. De strekker seg langt for å lage Pilehuset til et hjem for dem som bor der.

Besøket på Pilecentret var svært inspirerende og danskene er gode på arkitektur, design og eldreomsorg. Men det finnes også gode eksempler på prima eldreomsorg og gode eldreboligprosjekter i Norge. Bl.a. med hjelp av Husbankens tilskuddsordninger for omsorgsboliger og sykehjem har norske kommuner utviklet moderne omsorgstilbud for eldre, der eldre med forskjellige behov for god pleie. Husbankens veileder for bygging av slike boliger – veilederen ‘Rom for trygghet og omsorg’ – gir noen eksempler på dette og det kommer stadig flere.

For å utvikle gode boliger og god eldreomsorg er det nødvendig å lære av de beste. Husbankens veileder som jeg lenket til over er en kilde til god praksis når man skal planlegge gode boligprosjekter for eldre, og her finner du enda mer relevant veiledningsmateriell for slike prosjekter. I løpet av vårt besøk til København er vi blitt kjent med et dansk tverrfaglig initiativ som har resultert i et omfattende modelprogram for plejeboliger. Her har staten ved Erhvervs- og byggestyrelsen slått seg sammen med bransjen v/Byggherreforeningen og foreningen Realdania for å utvikle modellprogrammet. Målet er å bidra til at framtidas omsorgsboliger/sykehjem (plejeboliger) har en byggekvalitet som sikrer at beboernes (‘borgernes’), pårørende og ansattes behov blir møtt på en best mulig måte. Programmet er omfattende og vil være til god hjelp for alle kommuner, og private aktører, som planlegger å bygge boliger for mennesker med spesielle behov.

-go

Én kommentar

  1. Tilbaketråkk: Tweets that mention Ab imo pectore » Dejligt å være gammel i Danmark? -- Topsy.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: