En krig er slutt – en annen krig starter

Salva Kiir, Sør Sudans president taler på valgdagen, (c) CC flickr/aljazeeraenglish

Denne uken går befolkningen i Sør Sudan til valglokalene for stemme over løsrivelse fra arabiskdominerte nordlige Sudan og regjeringen i Khartoum. Stemningen er høy i landet og Ranveig Tveitnes, som  jobber for Norsk Folkehjelp i Juba, har delt sin opplevelse av historiske dager på bloggen tidligere.

Sudan har vært et konfliktfylt land siden før kolonisering. Tidlig slavehandel fra sør til nord dannet bakteppe til en kolonitid der England i praksis stengte all kontakt mellom nord og sør. Da Sudan ble selvstendig  fra England/Egypt i 1956 ble de to delene av landet sammenslått. Å etablere en samlet, uavhengig nasjon ble en svært krevende prosess og borgerkrigen i Sudan går tilbake til denne tida. En våpenhvile fra 1972 ble brutt på begynnelse av 80-tallet, delvis pga økt islamisering av Nord Sudan og en svekking av Sør Sudans representasjon i nasjonalforsamlingen. Borgerkrigen fortsatte til 2005 da en Comprehensive Peace Agreement ble undertegnet. Fram til da hadde borgerkrigen kostet mer to millioner sudanesere livet.

Og denne uken gjennomføres altså folkeavstemningen som etter alle solemerker vil lede til at Sør Sudan etableres som uavhengig nasjon, kanskje allerede i juli 2011. For sør-sudanesere er dette en drøm som kommer i oppfyllelse. Men utfordringene står i kø for den nye nasjonen, og om ikke drømmen blir et mareritt, kan det bli en lang natt før et daggry kan kaste lys over Sør Sudans befolkning. Sør Afrikas tidligere president påpekte at dersom Sør Sudan velger uavhengighet er det en ny krig som venter – krigen mot fattigdom og krigen for å bygge et bedre liv for alt folk i Sør Sudan.

Med Jimmy Carter og George Clooney i spissen er det et betydelig internasjonalt engasjement i Sudan og for at Sør Sudan skal lykkes med å bygge et godt samfunn er det nødvendig med internasjonal hjelp. Dessverre er har historien vist at det ikke er en selvfølge at internasjonal bistand fører til ønsket forbedring i helse og utdanning, transparente politiske prosesser eller bærekraftige samfunn. For ofte har internasjonal bistand har for liten effekt – eller feil effekt – i forhold til ressursene som legges inn eller behovene i mottakerlandet. 

I ADRA tror vi på utvikling og internasjonalt samarbeid. Vi tror at vi kan bidra til at mennesker kan forandre sine egne liv selv. Gjennom å forene internasjonal og lokal kompetanse, og ved at vi har tilgang til økonomiske ressurser som lokalbefolkningen ikke har, legger vi til rette for at lokalsamfunn kan utvikles og enkeltmenneskers levekår bedres. Det er ikke ADRA alene som skal skape framtidas Sudan, men vi vil være med om våre lokale partnere i Sudan ønsker det.

ADRA Norge samarbeider med ADRA Sudan og lokal myndigheter for å styrke skolesystemet i Eastern Equatoria State som ligger i det sørøstlige hjørnet av Sør Sudan. Skolesystemet i Sudan er sterkt underfinansiert og mangler fysiske fasiliteter, undervisningsmateriell og lærerne både trenger og fortjener å heve sin kompetanse. Målet med vårt samarbeid er å etablere bærekraftige og kompetente skoler for ca 16000 barn i dette området. Det bygges nye skolebygninger, anskaffes nytt materiell, samtidig som ca 200 lærere,  44 skoleledere og ca 22 skolebyråkrater gjennomfører nødvendig opplæring. Undervisningstilbudet skal gi kunnskap om forebygging av HIV/AIDS, i tillegg til skal det sikre at alle får utdannelse – også jenter.

Samarbeidet med lokale myndigheter har stort fokus på å etablere en bærekraftig skole. Det er etablert en konkret plan for hvordan ADRA skal trekke seg ut av området og overlevere oppgaven med å drive skole til lokale myndigheter. Bygninger, materiell og ansvar for skolene skal overleveres til lokale myndigheter kvalitetssikret og gradvis for å sikre lokal myndigheter har forutsetninger til å drive bærekraftig skolevirksomhet også etter at ADRA trekker seg ut.

Samarbeidet om å bygge opp undervisningstilbudet i Sør Sudan er et eksempel på hvordan ADRA arbeider. Det finnes mange eksempler som dette andre steder i verden. Et liknende prosjekt pågår i det nordlige Sudan med fokus på yrkesopplæring og leseferdigheter blant kvinner. ADRA har ingen illusjoner om at vi kan gå inn å ‘ordne opp’ i Sudans utdanningssystem. Men vi er villige til å gå inn i konstruktivt samarbeid med det Sudanesiske folket for å gjøre det i stand til å ‘ordne opp’ selv.

Vi er veldig spent på de neste månedene i Sør Sudan. Store spørsmål skal besvares før en varig fred kan regnes som sikker. Avtaler om salg av olje til det nordlige Sudan må inngås, kontrollen over vannressurser må avklares og, ikke minst, små det tegnes en endelig grense mellom de to landene. Det ligger krevende dager foran for det sørsudanesiske folket. Men denne uken feirer de, og vi i ADRA Norge feirer med dem.

Borgerkrigen er over, men som Tabo Mbeki sier – ‘det er nå krigen mot fattigdom begynner’. Og når hverdagen kommer skal vi fortsette å jobbe sammen med folket både i det nordlige Sudan og den nye Sør Sudan-nasjonen. For å redde verden – ett liv av gangen. Intet mindre.

-go

  1. Tilbaketråkk: Tweets that mention Ab imo pectore » En krig er slutt – en annen krig starter -- Topsy.com

  2. Tilbaketråkk: Ab imo pectore » Gratulerer Sør Sudan

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: