Lønn som fortjent?

(c) CC flickr.com/dolphinsdock

 

På fredag i forrige uke offentliggjorde Bistandsaktuelt en oversikt over lønnsnivået i norske bistandsorganisasjoner. En spørrerunde blant  de største organisasjonene viste at avlønning av organisasjonenes generalsekretære varierer fra kr. 888000 pr år (Flyktningehjelpen) til kr. 480000 pr (ADRA Norge). For Rådgivere er spennet noe mindre og varierer fra kr. 510000 pr år (seniorrådgivere i Strømmestiftelsen) til kr. 316000 pr år (rådgivere i NLM). Er dette lønn som fortjent for ledere og medarbeidere i norske bistandsorganisasjoner. 

Norske bistandsorganisasjoner fører en nøktern lønnspolitikk. Lederlønningene, også for de største organisasjonene, ligger innenfor de to laveste kategoriene av det statlige lederlønnssystemet. I følge Bistandsaktuelt søker organisasjonene å gi en anstendig verdsettelse av kompetanse og ansvar, samtidig som de ønsker ‘å signalisere måtehold og lave administrasjonskostnader.’ Organisasjonene rekrutterer ofte svært kompetente ledere og medarbeidere som kan motta mye høyere lønn i næringslivet eller offentlig sektor. Utfordringen er å holde et lønnsnivå som kan tiltrekke seg ønsket kompetanse uten at lønninger drives oppover til uønskede høyder. 

Det som kanskje er overraskende er det relativt store spennet i lederlønninger. Flyktningehjelpen topper lista med kr. 888000 pr år til sin generalsekretær. Organisasjonen som jeg representerer, ADRA Norge, ligger nederst med svært nøkterne kr. 480000 pr år.  Altså en differanse på over 80% mellom den lavest og høyest lønnede lederen. 

Så hvordan kan ADRA Norge føre en lederlønnssystem som lønner toppleder såpass lavt i forhold til de øvrige organisasjonene i Norge? Det er flere grunner til det. Den opplagte årsaken er at organisasjonen er mindre, både i antall ansatte og i omsetning, enn de største på lista til Bistandsaktuelt. Men dette forklarer ikke hele forskjellen. For å finne hovedårsaken til det nøkterne lønnsnivået må man lete i den internasjonale sammenhengen ADRA Norge befinner seg i. 

ADRA Norge er en del av et internasjonalt nettverk av nødhjelps- og bistandsorganisasjoner som er opprettet av, men uavhengig fra, Adventistkirken. Det globale ADRA nettverket er tett sammenvevd i programmer, praksis og policies. Og i nettverket er det en uttalt ambisjon om nøkternhet i lønn.  Solidaritet med mottakere av våre tjenester, solidaritet med kollegaer rundt i verden og et ønske om et flatt lønnssystem der ledere ikke avlønnes betydelig bedre enn øvrige medarbeidere er blant årsakene til denne situasjonen. 

ADRA Norges lønnspolitikk er ikke uten utfordringer. Det er uaktuelt for oss å akseptere dårligere kvalifiserte kandidater til stillinger enn det andre organisasjoner gjør, og vi skal ikke underslå at lønnsnivået begrenser antallet aktuelle kandidater til stillinger. Men det finnes mange kompetente kandidater som identifiserer seg med et nøkternt lønnsnivå og vi har lykkes med å rekruttere flere. CVen til ADRA Norges ledere og rådgivere står ikke tilbake for noen, og våre medarbeidere er ettertraktet som samarbeidspartnere, foredragsholdere og kursledere. 

Som et apropos viser undersøkelsen til Bistandsaktuelt at nivået på rådgivere i organisasjonene er mer sammenliknbart mellom organisasjonene, og for denne gruppen medarbeidere er ADRA Norges lønninger på nivå med andre organisasjoner. Dette er i tråd med målsettingen om et relativt flatt lønnssystem. 

Vi som sitter med ansvar for avlønning i disse organisasjonene jobber kontinuerlig med å finne balansen mellom nøkternhet og verdsettelse av kompetanse, ansvar og oppnådde resultater. Organisasjonene er forskjellige og utvikler forskjellige lønnspolitkk. Det de har til felles er at det er resultatene som teller og vi må betale det som skal til for å tiltrekke oss ledere og medarbeidere som skaper resultater. 

Hva framtida vil bringe er uvisst, men jeg vil ikke bli overrasket om det generelle lønnsnivået i denne sektoren vil nærme seg offentlig sektor ytterligere og forskjellene mellom organisasjonen blir mindre. Bistandsbransjen rekruttere allerede i et internasjonalt marked og lønnsnivået i de store internasjonale organiasjonene (f.eks. FN) er betydelig høyere enn det norske. Det vil fortsette å være press på lønninger i denne bransjen. 

‘Lønn som fortjent’ er kanskje ikke et dekkende uttrykk for å beskrive lønningene i denne bransjen. Bistandsaktuelt sin gjennomgang tyder ihvertfall på at organisasjonene bruker forskjellige kriterier når de fastsetter lønn. 

-go

  1. Silja Nordahl

    Mulig at generalsekretæren i Flyktningehjelpen har høyest NGO-lønn i Norge. Men hun har også halvert lønna fra sin forrige jobb som toppleder i FN-systemet. Dessuten bor hun i et annet land enn mannen sin (også toppleder i FN) for å kunne jobbe i Flyktningehjelpen. De ses én helg i måneden. Det ligger idealisme bak et slikt valg også… Så heia Elisabeth Rasmusson 🙂

  2. Øydis

    Lønn er vanskelig i veldedige organisasjoner. Jeg kjenner flere som jobber/har jobbet i bistands- og frivillige organisasjoner, og lønn er selvsagt vanskelig. Det oppleves også som en utfordring at det forventes en frivillig innsats i tillegg til å jobbe. Solidaritet og støtte til «saken» man jobber for er selvsagt et must i sånne stillinger, samtidig vet jeg at de jeg kjenner i disse situasjonene seriøst har vurdert andre (og tatt andre) stillinger og heller jobbet som vanlig frivillig og støttet organisasjonen økonomisk, noe som jo er lettere med høyere lønn et annet sted.

    Det er helt klart at disse type organisasjonene ikke skal være lønnsledende, men samtidig mener jeg at de bør ha lønn som reflekterer ansvaret de har og ikke minst, dette gjelder spesielt rådgiverlønnene, det må være en lønn det er mulig å leve av! Jeg kjenner folk som etter studiene beholdt helgejobben fordi jobben i en slik organisasjon ikke strakk til…

  3. Tilbaketråkk: Tweets that mention Ab imo pectore » Lønn som fortjent? -- Topsy.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: