Bloggplakaten relanseres

(c) CC flickr.com/alamodestuff

Da er diskusjonen om bloggplakaten igang igjen. Thomas Moen (@thomasmoen) har på sin blogg og i Dagsavisen relansert ideen om en bloggplakat som veiledende for bloggere som ønsker å vise leserne sine hvilken kvalitet bloggene deres holder.

Jeg kommenterte bloggplakaten da forrige runde av diskusjonen foregikk, og jeg står ved hovedpoenget mitt fra da. Det er behov for å få fram kunnskap om ‘beste blogg-praksis’, men en ‘bloggplakat’ slik den framsto i februar, er ikke hva bloggverdenen trenger. I denne omgang har jeg kommentert saken på Thomas egen blogg. For mine egne lesere, gjengir jeg min kommentar her:
 
 
Hei Thomas,
Morsomt at diskusjonen om bloggplakaten kommer opp igjen.

Jeg kommenterte den forrige runden i februar på min egen blogg her: http://lisle.no/geirolav/2010/bloggplakaten-bloggerne-har-fatt-sin-kardemommelov/
Mitt hovedpoeng da, og nå, er at det er behov for en slags ‘beste blogg-praksis’, men ikke en ‘bloggplakat’.

Siden februar 2010 har bloggverdenen gått sin gang og ikke minst de siste dagenes diskusjon om rosabloggernes betalte produktplasseringer har aktualisert debatten.

Du har deg selv å skylde for all den negative oppmerksomheten rundt bloggplakaten. Det er ikke tvil om at du lanserte bloggplakaten som ‘retningslinjer for alle bloggere på tvers av plattformer’ og søkte å forankre plakaten i både Forbrukerombudet og Norsk Presseforbund. Fra oss på utsiden virket det da som at begge organisasjonen gav litt ukomfortabel støtte til ideen.

Når ideen relanseres i Dagsavisen er bloggplakaten blitt ‘råd og veiledning’, og det er antakelig klokt. Men om hensikten er å gi råd og veiledning er det nødvendig å starte på nytt. En statisk ‘Bloggplakat’ er ikke egnet til å gi ‘råd og veiledning’ til bloggere som er helt i tet når det gjelder bruk av sosiale medier, interaktive kilder til kunnskap og som aktivt søker etter god bloggpraksis gjennom globale nettbaserte ressurser.

Forslaget som @undreverset lanserer i denne kommentar tråden er godt. Etabler en temablogg/ressursblogg som kan sette standarder, henvise til lovgivning og bidra til at kunnskap øker.

God hilsen,
Geir Olav Lisle
http://geirolav.lisle.no
@geirolavlisle

Thomas Moen skal ha kred for at han har engasjement, driv og utholdenhet til fortsatt stå på for det han tror på. I motsetning til flere andre kommentatorer (f.eks. Heidi Helene Sveen, @hvahunsa), tror jeg ikke Thomas Moen har lugubre personlig motiver for å ta dette initiativet. Men Moens rolle som en betydelig aktør i bloggbransjen, og det foreslåtte samarbeidet med IKT Norge undergraver forsøket på å etablere en slags objektiv standard for blogging.

I rettferdighetens navn, så tar Moen avstand fra formuleringer som ‘retningslinjer for alle bloggere’ når Bloggplakaten nå relanseres. Nå handler det om å gi ‘råd og veiledning’. Det er klokt. Mitt råd er å  finne en mer interaktiv og deltakende måte å utvikle ‘beste bloggpraksis’ på.

Hva med en blogg?

-go

Én kommentar

  1. Tilbaketråkk: Tweets that mention Ab imo pectore » Bloggplakaten relanseres -- Topsy.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: