Mye bra rundt neste sving

Bjørn Eidsvåg er ute med nytt album. Rundt neste sving er nr 24 i rekken av en imponerende samlinge utgivelser som har provosert, begeistret og berørt publikum i over 30 år. Ikke alle utgivelsene har berørt meg like mye – jeg synes Eidsvåg nådde toppen tidlig på 1980-tallet. På utgivelser som På leit (1984), Bakerste benk (1978) og Passe gal (1983) var rockepresten både mer rocka og mer prest enn han framstår som idag.

Jeg var derfor spent når album nr 24 ble lansert denne uka. Eidsvåg er en lur gammel ringrev som behersker nye medier og nye markeder og folk som henger på sosiale medier har fått sniklytte på en av låtene på plata. Plata har fått betydelig forhåndsoppmerksomhet som følge av Eidsvågs YouTube duell med Thomas Dybdahl og Eidsvågs samarbeid med dikteren, psykologen og twitreren Helge Torvund.

Rundt neste sving leverer Eidsvåg et solid pop-album. Thomas Dybdahls inntreden som produsent har tilført musikken en dynamikk og uttrykk som er gjenkjennelig for Eidsvåg-fans og som representerer en progresjon fra Eidsvågs siste plater. Det er moderne og modig. I min bok er det Bugge Wesseltoft sitt sofistikerte pianospill og David Wallumrøds traktering av hammondorgelet som tar løfter dette albumet opp et par hakk fra tidligere Eidsvågs utgivelser. Hammondorgelet på Ri stormen bringer smilet fram hos enhver med hang til jazz og gospel.

Eidsvåg har fått mye kjeft for sine duetter med unge vakre kvinner. Jeg mener han har lykkes med dem og så langt er det duetten med Elvira Nikolaysen (Floden fra albumet Nåde, 2006) som topper min liste. På Rundt neste sving har Eidsvåg invitert både Sondre Bratland, Thomas Dybdahl og Ingrid Olava. Og nå er toppen av pallen overtatt av Ingrid Olava som synger med Eidsvåg på Fragmenter. Ingrid Olavas bånn ærlige stemme har en røff sårhet som står godt til Eidsvågs rustne røst. Hennes utpregede østlandsdialekt gir en flott motsats til Eidsvågs slepne saudamål. Og teksten snakker til oss som trodde vi hadde svaret på livets gåter, men som med årene har fått færre svar og flere gåter.

Rundt neste sving leverer Eidsvåg i kjent stil og jeg synes det er hans beste album på flere år. Lydbildet er mer spennende enn han har levert tidligere og tekstene er av kjent Eidsvåg kvalitet. Men jeg savner rockepresten fra 70 & 80-tallet. Eidsvåg anno 2010 er mer samlende skald enn rocka Gudsmann. Tekstene er politisk korrekte i et postmoderne og rødgrønt Norge. Når losen fra NRKP3 hevder at ‘det store bildet er det ingen som ser’ så leverer han bare et annet stort bilde som er i takt med tiden han lever i. Det er lite samfunnsrefs fra Eidsvåg i 2010.

Men Eidsvåg treffer et oppegående publikum med levde liv og som tenker med både hodet og hjertet. Musikken gir inngang til tekster som de fleste av oss enkelt gjør til våre egne. Sånt blir det salgstall av, og Bjørn Eidsvåg er i form.

Løp og kjøp.

-go

Fragmenter

Me vet det men det når ikke helt inn, at fasiten neppe finnes
Her får me knapt ein peikepinn, sånn gjør ein iblant trist til sinns.

Me streve og leite og trur me skal finna han,
så me veit døden kommer, men trur me overvinne han
Me veit so mye men i grunnen så lite,
faget ‘meningen med livet’ har ingen elite

Ein flik her og ein flik der; bruddstykker, fragmenter
Det store bildet er det ingen som ser, om en så har lest all verdens testamenter.

Det er nok av dem som sier de vet, og mener at de har sett lyset
Men snakker om det på et sett som får oss andre til å kjenne at vi fryser

Mon lyset de så var i sterkeste laget
og forklarer at de nå har blitt en pest og en plage
Kanskje de ble forblinda og øre,
sånt noe kan virkelig gå utover humøret.

Ein flik her og ein flik der; bruddstykker, fragmenter
Det store bildet er det ingen som ser, om en så har lest all verdens testamenter

Bjørn Eidsvåg

Én kommentar

  1. Tilbaketråkk: Tweets that mention Ab imo pectore » Mye bra rundt neste sving -- Topsy.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: