Historier om verdighet

(c) globaldignity.no

Det handler om  å gjøre mennesker i stand til å stå oppreist, la dem rekke opp hånda og si: Her er jeg. Jeg har noe å bidra med. Ikke tvinge dem til å rekke ut hånda å be for om hjelp.

Det er Bill Clinton som bruker dette bildet (i boka Giving) om arbeidet til John Hope Bryant når han beskriver den amerikanske aktivistens arbeid for å styrke menneskers evne til å ta skape seg et eget liv. Bryant, sammen med den finske filosofen Pekka Himanen og vår egen HKH Kronprins Haakon, er initiativtager til Global Dignity. En organisasjon som, gjennom bl.a. å engasjere unge mennesker i samtaler om verdighet, arbeider for å fremme alle menneskers rett til å leve et verdig liv. I år lanseres Global Dignity day i Norge. Jeg har meldt meg som frivillig veileder.

Liv som leves med verdighet er dessverre en mangelvare. Global Dignity day handler om hjelpe mennesker til å fortelle sin historie om verdighet. Her er to historier om verdighet som har gjort inntrykk på meg.

(1) Gjennom mitt engasjement i ADRA Norge har jeg sett kvinner i Pakistan ta tilbake en verdighet vi vanligvis tar for gitt. Sammen med ADRA oppgraderer innbyggerne i mange landsbyer kloakksystemet og bygde lukkede latriner. Formålet var å forebygge sykdom og forbedre bomiljøet, men arbeidet gav en annen viktig suksess. Kvinner fortalte oss om sin frykt og usikkerhet for å gjennomføre toalettbesøk aleine i skumringen fordi hensynsløse menn utnyttet sårbare situasjoner i skogkanten til å begå overgrep. Lukkede latriner i tilknytning til eget hus lot kvinner gjør private ærend i trygghet, uten risiko for uforståelige overgrep.

(2) Gjennom jobben min er jeg med å virkeliggjøre visjonen om at alle i Norge skal bo ‘godt og trygt. ‘Lars’ er en mann som skulle vært i sin beste alder, men en livslang karriere med svik, rus og kriminalitet gjorde at han først midt i 30-årene sto på terskelen til et liv med egen bolig, påbegynt utdannelse og en lovlig inntekt. Å eie sin egen bolig var en livsforandrende erfaring for ‘Lars’: ‘Nå kan jeg be gutta ta av seg skoa i gangen’. Nå var det slutt på at andre tok seg til rette i det som skulle vært hans private rom.

Global Dignity Norge markerer den 20. oktober 2010 for å fremme verdighetsbasert lederskap, å stimulere til en global samtale om verdighet og å engasjere ungdom i betydningen av verdighet. Ideen om verdighet springer ut av prinsippet om at alle mennesker har en medfødt og iboende verdi og at denne styrkes eller svekkes gjennom våre handlinger, hvordan vi behandler hverandre og hvilke valg vi tar. På  Global Dignity day 2010 engasjeres elever i videregående skole til samtale og bevisstgjøring om egen og andres verdighet. HKH Kronprins Haakon er ildsjel i prosjektet og deltar aktivt i forarbeidet og gjennomføringen av markeringen. Samtalene med skoleelevene fasiliteres av frivillige veiledere og gjennomføres samarbeid med skoler over hele landet.

Global Dignity Norge trenger flere frivillige veiledere og instruktører for å gjennomføre markeringen den 20.oktober. Er du opptatt av verdighet som et prinsipp for hva du velger og har du erfaring med å kommunisere med ungdom, er dette noe for deg. I tillegg kreves at du kan stille en kveld til opplæring og på formiddagen den 20.oktober for å engasjere elever i samtale om verdighet. 

Jeg har meldt meg og det kan du også. MELD DEG PÅ HER!!!!

Du kan får vite mer om Global Dignity her:

-go

 

  1. Tilbaketråkk: Tweets that mention Ab imo pectore » Historier om verdighet -- Topsy.com

  2. Tilbaketråkk: Ab imo pectore » Jeg har grini på Holtet videregående skole

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: