Unødvendig eller uakseptabelt?

Hjemløs lørdag morgen, (c) flickr CC

Det er et priviligiert og travelt liv når man veksler mellom å være familiemann, leder og kollega og fyller forskjellige frivillige verv. Og det er ingen grunn til å klage – tvert imot

Mens jeg sitter og forbereder morgendagens oppgaver slår det meg hvordan forskjellige profesjonelle og private arenaer noen ganger har utilsiktede fellestrekk og felles perspektiver. Denne gangen er det så forskjellige temaer som hjemløshet i Norge og kvinnehelse i Etiopia som bringes sammen i et felles perspektiv: Hvor unødvendig begge deler er.

Imorgen, torsdag, er det Lindorff som inviterer til Lindorffkonferansen i Trondheim. Finansfolket møter kunder med et bakteppe av turbulent finanskrise og usikre økonomiske utsikter. Jeg er bedt om å snakke om hvordan flere vanskeligstilte på boligmarkedet kan få eie sin egen bolig ved hjelp av Husbankens virkemidler. Utgangspunktet for foredraget mitt er at et unødvendig stort antall personer i Norge bor i midlertidige leieboliger som ikke skaper de trygge og verdige rammene rundt livet som de fleste av oss ta for gitt. Målgruppa for seminaret er kommunale ledere og saksbehandlere som jobber hver dag med å hjelpe folk å skaffe seg bolig. Sammen med dem skal vi jobbe med eksempler på at god bruk av eksisterende virkemidler som startlån, bostøtte og boligtilskudd gjør det mulig for flere å skaffe seg egen bolig.

Når kvelden kommer er det styremøte i ADRA Norge. Høsten er høysesong for organisasjonen – det er da den gjennomfører den årlige bøsseinnsamlingen – Hjelpeaksjon 2010. Formålet for bøsseinnsamlingen i år er prosjekter som skal hjelpe å nå FNs tusenårsmål nr 5 – svangerskapsrelatert dødelighet og kvinnehelse. Helt konkret så handler det om å utdanne fødselshjelpere og jordmødre i Etiopia, bidra til at de har nødvendig utstyr og at det finnes mer kompetente helsetjenester tilgjengelig for fødende kvinner. Les mer om dette på www.hjelpeaksjon.no. Enkle grep og relativt små ressurser bidrar til betydelige reduksjon i svangerskaps- og fødselsrelatert dødelighet. At kvinner og barn dør som følge av at tilgjengelig kunnskap og enkel teknologi ikke gjøres tilgjengelig for dem, er ikke til å leve med.

Unødvendig er et puslete begrep. Er det unødvendig at folk ikke bor trygt eller at kvinner dør under fødsel, er det vel strengt tatt uakseptabelt. 

Uakseptabelt og ikke til å leve med.

-go

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: