Dødsfallene som ikke er til å leve med

Denne gutten er født på solsiden (c) sean dreilinger, flickr.com CC

Jeg er far til tre friske barn. Alle er født på norske sykehus, med den kapasitet og kompetanse som det norske helsevesenet stiller til disposisjon uten at jeg må ta noen form for økonomisk beslutning i forbindelse med disse barnas fødsel. Da disse barna ble født bekymret jeg meg ikke for hva tilstrekkelig medisinsk hjelp ville koste. Jeg bekymret meg heller ikke nevneverdig for kompetansen til fødeavdelingene på hhv Ullevål Universitetssykehus og Akershus Universitetssykehus.

Jeg skal ikke være melodramatisk her, men jeg nevnte at jeg har tre friske barn. Jeg takker Gud for det, men jeg gir en stor del av æren til kompetente, snarrådige og ressursterke jordmødre og barneleger. Komplikasjoner under fødsler skjer og mine barn er friske og velskapte fordi mor og barn (og far) fikk medisinsk hjelp under fødslene.

Jeg hører til mindretallet. Jeg hører til det mindretallet i verden som har umiddelbar tilgang til moderne helsetjenester. I store deler av verden føder mødre med stor fare for eget liv. Millioner av barn blir født med stor risiko for å ikke vokse opp eller vokse opp uten mor. Situasjonen har stor oppmerksomhet fra verdenssamfunnet – FNs tusenårsmål nr 5 dreier seg svangerskapsrelatert dødelighet. Allikevel er dette et området der framgangen er treg. Noe framgang i Nord-Afrika, Latin Amerika, Karibia og i sørøst Asia trues av humanitære kriser, økende fattigdom og hiv/aidsepidemien.

Hvert 10. sekund dør et nyfødt barn. En fødende kvinne dør hvert minutt.  1% av alle dødsfall blant nyfødte skjer i de 39 rikeste landene. 99 % av nyfødtdødsfall skjer i fattige land. Nyfødte dør pga infeksjoner, asfyksi og premature fødsler. (tidskriftet.no) ‘Dette er det mest brutale uttrykket for kvinneundertrykkelse’ sa en provosert Jens Stoltenberg til Bistandsaktuelt da det i 2009 ble klart at mødrehelse er det eneste av tusen årsmålene der vi ikke kan spore nevneverdig framgang.

I Etiopia dør 25000 kvinner og  300000 babyer  hvert år. På verdensbasis dør 530 000 kvinner i forbindelse med svangerskap og fødsler og ytterligere 8 millioner kvinner risikerer varige komplikasjoner.

ADRA Norge jobber målrettet for å styrke mødrehelse i Etiopia. Gjennom bøsseinnsamlingen ‘Hjelpeaksjon 2010’ – årets utgave av den ADRAs årlige innsamlingsaksjon – mobilisere vi nordmenn til å være med å finansiere tryggere fødsler for Etiopias kvinner og barna deres. ADRA driver opplæring av jordmødre og setter helsepersonell istand til å videreformidle enkel og livreddende kunnskap til andre fødselshjelpere. Videre finansierer vi bedre utstyr og fasiliteter ved fødselsklinikker, bidrar til vaksinering og medisinsk hjelp på landsbygda i Etiopia og underviser familier i familieplanlegging.

I disse dager har vi mobilisert skoleelever, speidere og andre til å gå fra dør til dør med bøsser tydelige merket ‘ADRA’ for å be om støtte til dette mødrehelse-programmet i Etiopia. Ta godt imot dem. Og får du ikke besøk av dem, så kan du gi penger via nettbanken din til konto nr 3000.30.31035 (merk betalingen: Hjelpeaksjon ’10) eller direkte på nett her.

Statistikken for dødelighet blant nyfødte og mødre er ikke til å leve med.
På vegne av mødre og barn i Etiopia – takk for støtten.

-go

Én kommentar

  1. Tilbaketråkk: Tweets that mention Ab imo pectore » Dødsfallene som ikke er til å leve med -- Topsy.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: