Sjølgode Eggen, kjipe Martin og et orgel som speller aleine

Martin Andresen © 2009 Kjetil Ree, some rights reserved, CC 3,0

Det tid for kvalik til UEFA Champions league(CL) og Rosenborg (RBK)  er gjennom Europa-league nåløyet og sikter seg nå mot det beste selskapet man kan ha i internasjonale fotball. UEFA Champions league er rosinen i pølsa for oss som er glad i fotball. RBK har tidligere gitt oss uforglemmelige høstkvelder med Champions Leaguefotball av ypperste klasse. Jeg er blant dem som håper at RBK tar seg hele veien til gruppespillet. Derfra er mye, om ikke alt, mulig.

Men lesere av denne bloggen vet at jeg også er en svoren Vålerenga (VIF) tilhenger. Oppvokst på Oslo øst, sto i Kværnerdalen som 12-åring og så kjerka brenne (ja, jeg er sikker på at ‘orgelet spilte aleine [..] da taket til slutt forsvant’) og alt det der. . . . .  Denne uka har VIFs trener uttrykt en litt ambivalent holdning til at RBK evt skulle komme seg til CL med det økonomiske fordelen dette vil innebære. (Noen anslår økonomisk gevinst fra gruppespillet til å være kr 100 milll). Litt tabloid gjengitt så mener Martin Andresen at omdømmemessig er det bra for norsk fotball med RBK i CL. For konkurransesituasjonen i den hjemlige ligaen er det ikke bra at RBK får et såvidt mye bedre økonomisk grunnlag enn de øvrige lagene i Tippeligaen. Andresen holder med VIF og ønsker det utfallet av CL-kvaliken som er best for VIFs sjanser til å bli best i Norge. Dvs. at RBK ikke kvalifiserer seg til CL og dermed ikke får det økonomiske forspranget på resten av lagene i Norge som deltakelse i Champions League ville gitt. RBK kan ‘bli helt overlegne og spenningen i Tippeligaen vil forsvinne helt i årene fremover.’ sier Andresen.

Utspillet har framkalt reaksjoner og ikke uventet er det Nils Arne Eggen som spissformulerer seg best: Når Martin får tenkt seg om, så skjønner han at det er steindumt. Det sosialdemokratiske norske idrettsetablissementet levner ikke mye plass til en som går utenfor det politisk korrekte og setter ord på det mange tenker.

Saken er jo at Andresen på mange måter har rett. Frykten for at RBK skal bli overlegne er nok overdrevet, men det finnes empiri som støtter Andresens frykt. At en trener for et lag ønsker seg best mulig rammebetingelser til å slå alle andre lag, kan ikke være overraskende. Det at vi alle skal glede oss over RBKs (vel fortjente) inntekter utslag av politisk korrekt høytrykk. Som VIF tilhenger ønsker jeg meg at RBK tar 10 poeng færre en VIF resten av denne sesongen. Jeg håper at RBK går på en smell og at de heller ikke har ubegrensede ressurser til å erstatte sine stjernespillere som søker lykken i andre ligaer.

Det finnes paralleller til situasjonen i andre land. Ingen forventer at Alex Ferguson i Manchester United skal glede seg over at Chelsea vasser kontanter fordi det angivelig er bra for engelsk fotball!! Premier League kunne også trengt et løft og sommerens VM viste at engelsk fotball godt kunne hatt bruk for en nivåheving. Men ingen fotballsupporter utenfor vest-London liker å se Chelsea herje med lag over hele Europa fordi laget har fått eventyrlige økonomiske rammebetingelser i gave fra sin oligark. På samme måte liker ikke Martin Andresen å se RBKs forutsetninger for å herje i hjemlig liga styrkes ytterligere.  Andresen viser lidenskapen tusenvis av VIF supportere forventer av treneren.

Allikevel håper jeg at vi får kose oss med RBK i Champions League i høst. Roar Stokke og Knut Torbjørn Eggen som rapporterer hjem fra høstmørke europeiske fotballarenaer er en sikker vinner hos meg. Hvis vi går forbi de politisk korrekte reaksjonene på Andresens utspill er det tre forhold som gjør at jeg gleder meg over RBKs framgang i Europa.

Jeg gleder meg over at norske lag spiller i Europa. Martin Andresen har også påpekt at dette er bra for både norske spillere og norske fotballag (se link over). Det gir høyere ranking klubber og landslag og det lar meg få se norske spillere matches mot spillere i verdensklasse. Det hadde vært gøy om det var VIF som spilte i Europa, men at norske lag hevder seg blant europeisk konkurranse tar bort noe av bakevje stempelet vår egen Tippeliga har. Det er bra.

Dernest mener jeg at Martin Andresens utspill ikke er konsistent med merkevaren som Vålerenga søker å bygge i klubben, ikke minst i de aldersbestemte klassene. Vålerenga er blant det aller beste klubbene i landet til i jobbe for integrering gjennom idrettsglede. Klubbens aktivitet skal preges av ‘idrettsglede, felleskap, helse og ærlighet’.  ‘Du speller for flere enn bare deg sjæl’, synger klanen på VIFs hjemmekamper. Martin Andresens uttalelser står i kontrast til dette.

Og det bringer meg til det siste avgjørende punktet. Som leder – som menneske – mener jeg at man må skape resultater ved å bli best, ikke ved å gjøre andre dårlige. Martin Andresens utspill kan forklares i en isolert, lidenskapelig fotballsammenheng. Men som fotballtrener og idrettsleder står uttalelsen til stryk. Enten du er fotballspiller, leder eller medarbeider i en hvilken som helst organisasjon, må det handle om å hevde seg blant de beste – ikke bli best blant de som ikke lykkes.

Martin, ingen bebreider deg for å kjempe for Vålerenga. Men ta ledelse og sørg for at laget ditt kjemper skulder ved skulder med de beste – de som lykkes. Da kommer orgelet til å spelle aleine igjen.

-go

Én kommentar

  1. Göran Karlsson

    Du får sagt det Geir Olav. Jeg er veldig enig med dine poenger særlig i de to siste avsnittene. Det viktigste er jo å sørge for å ha det beste laget, teamet, menneskene osv i stedet for å bry seg så alt for mye om konkurransen. Min trener i Sverige sa alltid: «Sköt dig själv och skit i andra – då kommer ni att lyckas».

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: