Angår det meg?

Flomofre i Khyber-Pakhtunkhwa province venter på evakuering av US Marines. ADRA Pakistan driver helserelatert nødhjelp i dette området. (c) US Marines - CC License, http://www.flickr.com/photos/marine_corps

For oss som er engasjert i nødhjelp og utviklingsarbeid handler det om Pakistan for tiden. Organisasjonen jeg er engasjert i, ADRA, har relativt lite nødhjelpskapasitet i Pakistan, men driver betydelig  utviklingsarbeid helse og utdanning i samarbeid med lokale partnere i Pakistan. Når flommen rammer, handler det om å mobilisere disse lokale ressurser til å gjøre mest mulig for lokalsamfunnet. Vår partner ADRA Pakistan fokuserer på medisinsk nødhjelp, og på litt lenger sikt, preventivt medisinsk arbeid for øke lokalbefolkningens forutsetninger til å unngå vannbårne sykdommer. Pakistans befolkning vil trenge hjelp i lang tid.

Flomkatastrofen i Pakistan fikk stusselig oppmerksomhet i pressen de første dagene. Dette har bedret seg de siste par ukene, men denne siste uka har flere uttrykt undring over at nordmenn tilsynelatende viser lite interesse for katastrofen og menneskene som er rammet av den. Norsk presse var seint på banen i forhold til andre, sammenliknbare katastrofer og norske organisasjoner og privatpersoner viste tilsynelatende liten givervilje. I skrivende stund har det norsk-pakistanske miljøet, i samarbeid med Røde Kors, gjennomført en imponerende bøsseaksjon. Et svært velkomment initiativ.

Men hvorfor er det slik at flommen i Pakistan utløser mindre givervilje og mindre presseoppmerksomhet enn f.eks. jordskjelvet i Haiti eller Tsunamien i sør-øst asia?

Allerede før Abid Raja påsto at nordmenn manglet empati med muslimer, ble det uttrykt liknende meninger på Twitter. Jeg tror ikke dette er tilfelle. De største hjelporganisasjonene var raskt på banen og tilbakeviste Rajas uttalelser – det finnes ikke empiri som underbygger påstanden om at norske givere gir mindre til katastrofer som rammer muslimer. NUPI sjef Jan Egeland gir en mer faglig tilnærming til den manglende giverviljen – historien har vist at flom generelt utløser mindre midler enn jordskjelv. Nederst på lista ligger tørkekatastrofer som utløser lite givervilje.

Jeg tror twitreren @flutnace er nærmere sannheten når han påpeker at givervilje handler om ‘kraften’ i katastrofen og om katastrofen ‘angår meg’.

Det er hevet over tvil at ‘kraften’ i en katastrofe – dvs. hvor spektakulær, plutselig eller kraftfult katastrofen rammer avgjør hvor mye medieoppmerksomhet den får. Dessverre er det slik at Jan Egeland har rett – et plutselig jordskjelv gir mer mediadekning enn f.eks. gjentatte tørkekatastrofer på Afrikas horn. Dette er kyniske mekanismer i en medievirkelighet styrt av opplag, seertall og annonser inntekter. Kyniske, men mulig å forklare.

Hvis det er slik at givervilje utløses bl.a. av en følelse av katastrofen ‘angår oss’, er det vanskelig å forklare hvorfor norske givere føler at en katastrofe  som den vi opplever i Pakistan ikke angår dem. Hvorfor angår et jordskjelv i Haiti norske givere mer enn en flom i Pakistan? Norge har tross alt en relativt stor andel av befolkning med pakistansk bakgrunn.

Jeg har ikke svar på dette, og jeg tviler sterkt på at det er mye hensikt i å forsøke å forklare hvorfor en slik katastrofe ikke angår oss. Dvs. det er nok nødvendig, men vi overlater det til proffene. Den eneste måten å forholde seg til dette på for oss andre er å sørge for at det angår oss. Sørge for at vi selv og de rundt oss blir oppmerksom på lidelsen og nøden. Sørge for at penger, ressurser og oppmerksomhet rettes mot ofrene for umenneskelige naturkrefter.

Denne gangen går mine penger til det pakistanske folk gjennom ADRA.

-go

Én kommentar

  1. Tilbaketråkk: Tweets that mention Ab imo pectore » Angår det meg? -- Topsy.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: