Pølse-Hanssen vs Politiker-Hanssen vs PR-Hanssen

WikiMedia - CC License

Det stormer rundt Bjarne Håkon Hanssen igjen. På oppdrag fra Espira utfører Hanssens arbeidsgiver, First House, lobbyoppdrag for å få stanset regjeringens forslag om endringer i finansieringsordningen for private barnehager. Hanssens omdømme har, skal man tro kommentatorer og eks-politikerkollegaer, fått seg en betydelig knekk. Ikke fordi han deltar i lobbyarbeid, men fordi det kan se ut som han har jobbet med politiske saker han har vært med å behandle i regjering og at han har kontaktet og søkt å påvirke tidligere regjeringsukollegaer i sakens anledning. I seg selv ikke uventet og spesielt problematisk ihht til gjeldende regler, men det blir problematisk fordi Hanssen selv garanterte at han ikke ville gjøre nettopp dette.

Det er mye å si om Hanssens jobbskifte og aktiviteter som lobbyist, men jeg skal ikke gjøre det. Jeg har alltid likt Hanssen – folkelig politiker, uredd debattant, unkonvensjonell i løsningene sine. Men han har forlatt politikken på en klumsete måte som viser det vi alle vet fra før, men ikke liker å innse: Alt er til salgs – også politisk innflytelse og tillit.

Men jeg gjør meg to refleksjoner

Hva gjør de mange rollebyttene og hatteskiftene med vår tillit til politikere? Vi liker et åpent demokrati med lidenskapelige politikere som kjemper for sine saker regjering, storting og meder. Bjarne Håkon Hanssen går tilsynelatende fra å være en sosialdemokrat med politisk teft og gjennomføringsevne, til å bli en ‘hired gun’ tilsynelatende tilgjengelig for enhver sak med et kronebeløp knyttet til seg. Da blir veien er kort til å forstå hans tidligere politiske virke som drevet av noe annet enn overbevisning.

Det er mulig å tenke seg at ‘Politiker-Hanssen’ var uenig i regjeringens forslag i barnehagesaken og ‘PR-Hansen’ nå fremmer synet har står for. Eller at ‘Politiker-Hanssen’ kjempet for konklusjonen han stod for da han var politiker, og at ‘PR-Hanssen’ gjør det han blir betalt for.

Det eneste vi vet er at vi ikke vet hva ‘Pølse-Hanssen’ egentlig mener om finansiering av private barnehager. Sant og si blåser vi vel egentlig i hva ‘Pølse-Hanssen’ eller ‘PR-Hanssen’ egentlig mener om dette. Men vi bryr oss om hva ‘Politiker-Hanssen’ mener om saken når han har et tillitsvotum fra velgere og fremmer regjeringens politikk.

Og det bringer meg til min neste refleksjon. Politikken må tåle at de beste blant oss også blir lobbyister. Ja, faktisk tror jeg at politiske beslutninger blir av høyere kvalitet når både pro et contra standpunkter blir fremmet av de mest kompetente av oss. At Espira og de private barnehager blir rustet til å fremme sitt synspunkt på best mulig måte, må være i demokratiets interesse. Og da må vi tåle at også gode folk som ‘Politiker-Hanssen’ melder overgang og blir ‘PR-Hanssen’. Men det bør gå litt tid – antakelig mer tid enn det har gått siden Hanssen forlot regjeringskontorene.

Enden på dette må være at det sikres åpenhet og gjennomsiktighet i hvem som representerer hvilke interesser og hvem som finansierer hvilke framstøt. Jeg er tilhenger av Venstres forslag om et lobbyregister og jeg er enig med dem som mener at karantenetiden på 6mnd kan virke noe kort.

Men akkurat nå er det blitt vanskeligere å finne rosinen i pølsa.

-go

 1. Berta

  Denne mannen har ingen troverdighet lenger. I valgkampen løy han til velgerne om han skulle fortsette, men han mente at han bidro til at sjefen (Stolenberg) «skulle få ro til å legge sin kabal.»
  Hanssen trådde sikkert over en etisk grense når han sammen med to tidligere statssekretærer gikk inn i nystiftede First House i 2009.
  Han bruker nå som lobbyist sin tidligere politiske kontakter og innsider viten etter mottoet: «Alt er til salgs – også politisk innflytelse og tillit». Jeg har aldri likt denne mannen og etter denne saken er han for meg en mann helt uten moral og etikk.

 2. Tage

  Hva er hans kunnskap? Jo det han har skaffet seg som tillitsmann i partiet.

  Tusner bruker sin fritid for en sak de tror på. Gjennom 50 år har jeg sett mange en tillitsmenn stå opp i kampen for sine kamerater og høstet karrierestopp og ubehagligheter. Allelikevel har de stått på videre. Aldri – Aldri har jeg tvilt på deres loyalitet.

  Men denne falske kampfelle har en annen agenda. Nå står han der dresskledd og med ett tankefullt mine, som en bedriftsleder av format.
  Men desverre er han og blir en SISU. (*)

  Private barnehager har hatt min sympati, men ved å ta i bruk en slik person, setter de sitt eget rykte på spill.

  Ett hvert firma som blir avslørt å bruke denne mann, vil smusses til.

  * SISU Skitt Inn Skitt Ut

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: