Hvem vil du helst skylde penger?

På denne bloggen har jeg tidligere uttrykt et ønske om at Nav-reformen skal lykkes. Grunnen til at jeg mener Nav-ideen er riktig er at bedre koordinering av offentlige tjenester er i brukernes – dvs. innbyggernes – interesse. Grunnen til at Nav-ideen kanskje ikke er så god allikevel er at ambisjonene er for høye. For mye skal omstilles på for kort tid. Og så har vi den fatale todelte rapporteringsstrukturen.

Denne bloggposten skal ikke handle om Nav, men om samordning av offentlige tjenester. Aslak Bonde tar opp en interessant, og fortvilet, mangel på samordning mellom offentlige etater/departementer i siste nummer av Morgenbladet. Han påpeker at regjeringens strålende arbeid med tilbakeføringsgarantien står i fare for å mislykkes pga for lite samordning mellom departementer. ‘Det møysommelige arbeidet med å få kommunene, Nav og kriminalomsorgen til å skaffe bolig og arbeid eller skoleplass til en tidligere innsatt, kan fort bli ødelagt av et brev fra Statens Innkrevingssentral (SI) om all gjelden som skal betales – i mange, mange år fremover.’ sier Aslak Bonde i sin kommentar. Tilbakeføringsgarantien er en annen god politisk ide som vi ikke har sett resultatene av ennå. Men at de relevante ansvarlige etater samordner sine tjenester for å gi en garanti for den løslatte er bra. Skal du gå fra å være innsatt til ansatt kreves det at alle gode krefter trekker sammen med deg.

Aslak Bondes observasjon er sammenfallende med hva Kirkens bymisjon presenterte på et av Husbankens frokostseminarer i våres. Anders Steen fra Kirkens bymisjons FRI prosjekt uttalte på at ‘. . . gjelden til de store kreditorene som Statens innkrevningssentral er vanskeligere å takle enn gjeld til personer i det kriminelle miljøet som de har brutt med.‘ Erfaring viser at høy gjeld er hovedårsaken til tilbakefall til kriminalitet. Og for mange er det altså ikke gjeld til andre kriminelle som er hovedproblemet, men gammel gjeld til Staten.

Dette er en klassisk målkonflikt. Kommunene, justis- og arbeids-departementet vil ha løslatte ut av soning og over i jobb, skole og inn i bolig og sosiale nettverk. Finansdepartementet vil ha penga.

Det blir spennende å se hvordan regjeringen responderer på denne utfordringen. Situasjonen er helt sikkert utilsiktet. Politikk handler om ‘å ville og å velge’. I dette tilfellet må altså politikerne vise hva de helst vil og hvilke valg de mener er riktig: Få folk tilbake i samfunnet etter endt soning, eller kreve inn gjeld raskt. Det finnes handlingsrom her: En liten forsinkelse i utsending av gjeldskrav fra SI og bedre informasjon om gjeldsordning (Gjeldsordningsloven er ganske god) er blant alternativene. Problemstillingen burde være overkommelig.

‘Vil finansminister Sigbjørn Johnsen nå sende en ny instruks til sin underordnede etat for å hjelpe med tilbakeføringsarbeidet?, spør Aslak Bonde. Vi er flere som venter på svaret.

-go

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: