Lederutvikling til glede eller besvær?

(c) Dagens Medicin,

I april 2010 sendte jeg avgård en tweet på Twitter som sa noe sånt som at ‘[…]overalt hvor jeg kommer er det noen som skal utvikle meg. Tweeten ble sendt avgårde i avmakt for dagene som lå foran meg med seminar, øvelser, refleksjon og samtaler om ledelse. Gode twittervenner var raske til å minne om at det betyr at noen fremdeles ser potensiale i meg. Forrige uke var det ny runde med lederutvikling. Denne gang med overskriften ‘Relasjonell ledelse’

Det finnes ledere som har et unikt naturtalent for ledelse og som god ledelse faller tilsynelatende enkelt for. Jeg faller ikke inn under denne kategorien. Jeg hører hjemme blant de fleste av oss – dvs vi som er utstyrt med forskjellige forutsetninger for å lede, men som må stå på hver dag for å være en god leder. Sant å si gjelder vel det de aller fleste ledere – de færreste hører til den første kategorien.

Virkeligheten for de fleste av oss er at ledelse må læres og øves. Har du valgt å være leder så deltar du på treninger og øvelser for å bli så god leder du kan bli. Ledelse fordrer oppdatert fagkunnskap og ferske ferdigheter. Som enhver annen spesialistjobb.

Blant sikkert hundre forskjellige definisjoner liker jeg oppsummeringen som er gjort av AgendaKaupang: Ledelse er å ta ansvar for å oppnå resultater gjennom påvirkning av andre og andres arbeid. En relativt kortfattet og konkret beskrivelse av arbeidet som ledere står overfor hver dag. I den skandinaviske konteksten handler ledelse om å oppnå resultater gjennom innflytelse og påvirkning. Ledelse, ihvertfall ledelse i kunnskapsbedrifter, har utviklet seg fra å dreie seg om kontroll og styring til å handle om innflytelse, påvirkning og motivasjon. Ofte har jeg en snikende følelse av at fokuset på resultater er skylt ut sammen med med ‘kontroll-&-styring-badevannet’. Påvirkning, innflytelse og motivasjon er myke og vage begreper som kan stå i kontrast til konkrete, målbare resultater.

Jeg nevnte at jeg ikke er et naturtalent på ledelse. Men jeg har et visst talent til å knytte sosiale relasjoner og kommer generelt godt ut av det med folk. Men disse egenskapene skal ikke forveksles med ‘relasjonell ledelse’. Sosial teft åpner dører, men klar tale, bevisst påvirkning og tett oppfølging skaper resultater.

Dette var altså temaet for våre økter i forrige uke – trening på forskjellige påvirkningsstiler i forskjellige situasjoner. Mens vi deltok og observerte øvelsene og diskusjonen gjorde vi oss noen refleksjoner. Her er et utvalg:

Relasjonell ledelse for relasjonens skyld er meningsløst. Ledere som praktiserer påvirkning og øver innflytelse uten et tydelig innhold, klart budskap, et hårete mål vil ikke oppnå noe. Når kontroll og styring har fått mindre prominente roller i ledesle til fordel for relasjonelle funksjoner, er det avgjørende at ledere har tydelig substans i sitt lederskap. F.eks en klar forretningsmodell, en tydelig strategi, en gjennomsyrende kultur eller klare krav til økonomiske resultater og framdrift.

Refleksjon og samtale med lederkollegaer er nyttig. Å dele kunnskap og erfaringer med andre gir innsikt og læring. Å ha en gruppe mennesker, venner, coach, el.l. som en tillitsfullt kan dele erfaringer og utforske problemstillinger med er avgjørende for å forbli en god leder.

Tempo og frekvens er viktig når man skal øve innflytelse. Viktig samtaler blir vanskelige når de ikke tas. Når ledere ikke har jevn og relevant dialog med sine medarbeidere blir samtalene vanskelige når viktige eller følsomme saker må drøftes.

Å skape endring og utvikling krever at ledere er tett på. Ledere må sikre at medarbeidere, samarbeidspartnere og andre aktører som det skal skapes resultater gjennom forstår og eier mål og ambisjoner. Det krever at ledere bruker nok tid, deltar dyp nok refleksjon og gir tilstrekkelig krevende oppgaver til sine medarbeidere. Først da vil medarbeidere utvikle egen forstålelse og eierskap til mål og krav til resultater.

Ledelse er en full-kontakt sport. Kunnskap og ferdigheter blir testet daglig. En leders privilegium og oppdrag er å skape resultater for og med mennesker. Da skulle det bare mangle om vi ikke tok treninga på alvor.

God arbeidsdag.

-go

  1. Erling

    Godt skrevet Lisle – høy grad av refleksjon og visdom ! Måtte mange ledere leve opp til dette !

  2. Hei Erling,
    Takk for hyggelig kommentar. Gode intensjoner om ledelse er jo ikke verdt hvis ikke de prøves. Jeg mener altså at ledelse også kan øves.

    -go

  3. Tilbaketråkk: Ab imo pectore » Er du klar for høstens vakreste eventyr?

  4. Tilbaketråkk: Ab imo pectore » 10 på topp i Juni

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: