Abid Raja: Sin egen verste fiende

 

Abid Raja, (c) CC Lisens 2,0

Den siste tidas meningsutvekslinger mellom Abid Raja og Håkon Haugli har fått betydelig oppmerksomhet. Ikke så mye for dens substansielle innhold, men for formen som Raja har valgt når han svarer Haugli. Meningsutvekslingen toppet seg i et pinlig opptrinn i NRK1s kulturnytt.

I sitt innlegg i VG den 4. mai kritiserte Haugli dialogmøtene som Raja har tatt initiativ til. Rajas respons i NRK kulturnytt skal jeg ikke kommentere ytterligere – den var bare pinlig. Men i VG 5. mai gir Raja en skriftlig respons til Hauglis utspill.

Raja har gode argumenter, men sløser de bort på tendensiøse personkarakteristikker av sin opponent. Haugli er trenet i politisk korrekt debattform, men bommer substansielt.

Haugli framholder at Raja, bl.a. gjennom sine dialogmøter, iscenesetter ekstreme konfliktsituasjoner som ikke bidrar til å fremme den konstruktive integreringsdebatten i Norge. Det er uklart for Haugli om Raja fremmer egne eller partiet Venstres syn på integreringspolitikk og Haugli hevder at Rajas dialogmøter er iscenesatt for å gi medieoppmerksomhet og derfor får de ekstreme synspunktene mest medieoppmerksomhet.

Håkon Haugli, (c) CC 2,0 lisens

Det er tydelig at Raja og Haugli har en lengre historie med uenighet. Raja fremholder at Haugli er blendet av sin egen seksuelle legning som han hevder Haugli lar farge sitt syn på ‘alle’ muslimer. Videre hevder Raja at Haugli er bakstreversk og ikke tør få fram de ekstreme, reelle meningsforskjellene som finnes i debatten. Raja bruker bildet med ‘struts som gjemmer hodet i sanden’ om Haugli. Raja underbygger sin påstand med at Haugli f.eks. aldri har funnet tid til å (eller ‘nedverdiget’ seg til) å delta på dialogmøtene.

Raja konkluderer med at ‘dialog forandrer’  og at de ekstreme synspunktene må fram i lyset, som trollet eventyret. Haugli, på den annen side, mener at dialog er avgjørende, men at Rajas dialoginitiativ skaper så mye støy som overskygger det gode integreringsarbeidet som allerede finner sted på arbeidsplasser, lokalsamfunn og skoler. Rajas dialogmøter svarer ikke på de konkrete og reelle integreringsspørsmålene, mener Haugli.

Rajas debattform med personkarakteristikker vi vanligvis assosierer med barnehager er bare pinlig – umiddelbart syntes jeg det var pinlig å ha stemt på en politiker med slike debattmetoder. Når det er sagt, så er Raja en røff og forfriskende stemme i samfunnsdebatten som faktisk bringer folk sammen og skaper debatt. Ikke alle stortingspolitikere gjør dette like bra.

For jeg følger Raja et stykke på veien i denne saken. Motsetningen må opp i lyset. Standpunktene må fremmes og ytres, og ikke minste imøtegåes. Men Raja, du bommer med formen din. Ingen forventer at du skal innta en ‘Mor Teresa’ rolle i samfunnsdebatten. Men de siste par dagene har du likna mer på en sinna kokk i The Muppet Show. Da slår vi av etter en stund.

Abid Raja får et par sjanser til hos meg. Og for læring til neste gang har Kristian Riise tilbudt Raja et utmerket norsk-kurs.

  1. Erling

    Debattformen er jo et poeng, men det er lett å sitte på Stortinget og synse, spesielt når man ikke har vært på et eneste dialogmøte. Og sikkert ikke gjort særlig mye annet for å bedre integreringen.

  2. Jeg lurer på om Abid Raja faktisk valgte sin form i dette tilfellet, eller om han ble så forbanna at han ikke reflekterte over formen før det var for sent? Hans initiativ for å øke dialogen mellom stridende grupper er glimrende, men jeg er enig med Haugli at møtene har vært promotert ganske sensasjonspreget. Raja sier dialog ikke skal være «koseprat». Ingen fare for det, tror jeg. Sterke og klare meninger må til. Men det må ligge respekt og åpenhet i bånn. Ellers blir det lite klokt som kommer ut av det. Men enig: Raja får ny sjanse hos meg også.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: