Antakelig bortkastede råd til årets konfirmanter

«Advice, like youth, probably just wasted on the young»

 

Etter at Mary Smich i 1997 skrev sin ‘liksom’ graduasjons tale er det håpløst å komme opp med troverdig råd og veiledning til en generasjon som står terskelen til framtida. Jeg anbefaler å lese artikkelen som er lenket ovenfor.

Men jeg kan ikke dy meg. Jeg er far til en strålende 14-åring som har bestemt seg for å konfirmere seg borgerlig. Min tale til henne blir ikke publisert på bloggen. Den framføres i hennes nærvær. Men her er noen råd jeg mener – på generelt grunnlag og fritt etter Mary Smich – forventningsfulle 14-åringer har godt av å ta med seg inn i en flott ungdomstid.

'Girl with ball', (c) Roy Lichtenstein 1997

Konfirmantråd

Bruk solkrem – Mary Smich påpekte dette og jeg gir min tilslutning. 

Sett deg mål og jobb for å nå dem. Sett deg nye mål hvis du bomma første gang. Høye mål er bra, men bare troverdig hvis du gjør det som skal til for å nå dem. Det meste av det som er verdt å oppnå her i livet krever at du bestemmer deg for det. Det som kommer av seg selv har en tendens å forsvinne av seg selv.

Ikke hers med andre og ikke la deg herse med. De fleste du omgås fortjener å bli behandlet godt. Stå opp for andre, si fra når du eller andre er utsatt for urettferdighet. 

Ta vare på og bli kjent med familien din. Foreldre, søsken, søskenbarn -sjansen er stor for at det er disse som vil være der for deg når livet drar seg til med gleder og sorger enten du er 15, 25, 50 eller 75. Å lære å kjenne disse gjør deg kjent med deg selv, hvor du kom fra og hvor du (kanskje ikke) skal hen. 

Ta valg og stå for dem; ombestem deg hvis du valgte feil. Det er bedre å se tilbake feilgrep som er resultat av valg man har tatt, enn å ikke huske hvorfor man lykkes.

Sett av tid av og til å tenke igjennom hvilken himmel du lever livet ditt under. Men ikke la de store spørsmålene ta fra deg gleden over å leve nå. De store perspektivene må besøkes en gang i blant – du fortjener å gi Gud en sjanse fra tid til annen. Disse store temaene behøver du ikke tenke på like ofte som du skifter undertøy, men antakelig oftere enn du rydder rommet ditt.

Til sist, vær forsiktig med hvilke råd du lytter til. Vær tålmodig med dem som gir råd. For egen del kan jeg si at rådene over antakelig vil ruste deg bedre for å møte ungdomstida. Det som er helt sikkert, er at du kommer til å trenge solkrem.

-go

Historien om hvordan Mary Smich’s artikkel fra 1997 ble en av internetts største ‘urban legends’ kan du lese her.

  1. RoyB

    Her hører det med en link til Spotify : http://open.spotify.com/track/1TQ6a2NEA8LmKfgf0yeBvT

    eller en rimelig bra video på http://www.youtube.com/watch?v=xfq_A8nXMsQ

  2. Tilbaketråkk: Tweets that mention Ab imo pectore » Antakelig bortkastede råd til årets konfirmanter -- Topsy.com

  3. Tilbaketråkk: Ab imo pectore » Deres beste dag

  4. Tilbaketråkk: Ab imo pectore » Hva utfordrer man ungdommen til?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: