Ulykkelige kvinner og sinte kommentatorer

Marie Simonsen og Ingunn Yssen ladet storslegga og lanserte bok og debatt om den moderne norske morsrollen på selveste kvinnedagen. Kronikken i VG har fått stor oppmerksomhet på en dag der strengt tatt kampsakene kunne stått i kø. At angrepet på morsrollen fikk mesteparten av medieoppmerksomheten må skyldes den toneangivende medieplattformen disse to kommentatorene har.

Likestillingen, og ikke minst likeverdet, må kjempes for igjen og igjen. På tross av at likestilling mellom kjønnene Norge har kommet langt, er det mye igjen. Likelønn, strukturell diskriminering i deler av arbeidslivet og minoritetskvinners kamp for basale rettigheter er eksempler på saker som vi i Norge ikke må slippe fokuset på. Kvinnedagen må ikke bare markeres, men likestillingskampen må kjempes. Kampen for likeverd må skjerpes.

‘Det hellige og alminnelige moderskap’
Men når Yssen og Simonsen hevder at hvis kvinner skal forbli lykkelige bør de la være å få barn, bommer de på målet. At kvinner med forsørgeransvar kommer dårligere ut på de fleste økonomiske og sosiale indikatorer enn mennene de deler forsørgersansvaret med, er uakseptabelt. Dennes situasjonen har antakelig bedret seg betraktelig over de siste 50 årene, men det gjenstår arbeid her. Men Yssen og Simonsen angriper morsrollen og gir inntrykk av at morsrollens innhold og forventninger er en trussel for likestilling snus saken på hodet. Yssen og Simonsen gir et karikert og spissformulert bilde av ‘det hellige og alminnelige moderskap’ – noe som kvinner ikke ønsker, ikke blir lykkelig av og ikke bør ta del i. Leseren sitter igjen med et inntrykk at en mors ønske om det beste for sine barn er en trussel for likestillingen.

Denne argumentasjonen har minst like mye gyldighet hvis den snus på hodet. Det at en mor er i stand til å være både mor og yrkesaktiv, at en familie kan beholde to inntekter i perioder med små barn, at far og mor kan dele omsorgsoppgaver mer likeverdig enn noen gang, er seire i likestillingskampen. Å antyde at en mors (eller fars) mulighet til å ta godt vare på barna er en trussel for likestillingen er et tilbakeskritt i likestillingskampen.

Yssen og Simonsen konkluderer bedre enn de argumenterer: ‘For å oppnå likestilling må vi [..] innse at vi ikke har det og at noen heller ikke ønsker det’. Dette er kjernen – likestillingskampen er ikke ferdig.

Men å avvikle ‘det hellige alminnelige moderskap’ som kvinner har kjempet for i årevis er ikke veien å gå.

-go

Én kommentar

  1. Utrolig

    Denne kronikken får meg til å tenke at nå har det rabla fullstendig for disse to.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: