Han bare hoppa

Det er gode grunner til å ikke skrive et eget blogg innlegg om Bjørn Einar Romørens famøse ‘prøvehopp’ i nye Holmenkollen. Men dagens beslutning fra Skiforbundet om å utestenge Romøren fra to world-cup renn krever en kort kommentar. Skiforbundets handlingsmønster har fellestrekk med hvordan skøyteforbundet handlet i Muller-Haugli affæren.

Peter Mueller bare tulla. Romøren bare hoppa.

Denne bloggen har tidligere støttet skøyteforbundets beslutning i Mueller saken. Først og fremst fordi det var nødvendig å sette ned foten – Muellers adferd nådde et ‘ikke akseptabelt’ nivå med Haugli-saken. Skiforbundets beslutning idag kan sees i samme lys. Forbundet måtte slå ned på den sosiale og strukturelle diskrimineringen (les: hersinga) av kvinnelige hoppere som alle sportsinteresserte har kunnet observere gjennom media i flere år. Anette Sagen har tatt støyten.

Skiforbundet har nå med all mulig tydelighet markert at idrettsledere ikke kan oppføre seg som dem vil. Idrettsledere og utøvere er ikke hevet over folkeskikk. Nordmenn forventer at også idretten fornyer seg i takt med samfunnet forøvrig og finner plass for begge kjønn på alle nivåer. Hoppidretten har ikke funnet plass til jentene i de mest markante turneringene. For en sportsinteressert avisleser kan det virke som det har funnet sted en strukturell diskriminering av jentene i denne sporten. Når folket sier klart i fra at det ønsker en populær kvinnelig hopper til å hoppe først i hoppsportens kanskje viktigste bakke er budskapet til hoppsporten:  FORNY DERE!!!!!  BLI VOKSNE!!!!!!

Men lokale hoppledere og utøvere lever i en verden der det ikke er plass for slike vurderinger. Nei, en litt falmet manlig verdensrekordholder med medietekke skulle være prøvehopper . . . med fotograf tilstede.

Synd at Romøren får straffen og at det ikke er avklart hva som gjøres overfor de aktuelle hopplederne.

Oppsiden i denne historien er at bakkerekorden i ‘nye holmenkollen’ innhas pr idag av Rune Velta fra Lommedalen. 141 meter.

. . .men det er skrevet nok om dette nå.

-go

Én kommentar

 1. Roy B

  At kvinnehoppere har blitt dårlig behandlet over lang tid er udiskutabelt. Men prøvehoppet til Bjørn Einar et et dårlig eksempel på det.

  Hvis man er enig i at noen skulle prøvehoppe før Anette uten at prøvethoppet skulle telle som Det Første Hoppet er premisset at hennes hopp skulle være et symbolsk skuespill. Det skuespillet (for ikke å si symbolikken i det) skal man ikke undervurdere. Men altså et skuespill. Hva som skjer på generalprøven er likegyldig så lenge det går bra på premieren.

  Man kan føle seg lurt fordi det er blitt avslørt at noen hoppet før Sagen. Men det var altså premisset. Ingen har blitt mer lurt fordi det var Bjørn Einar som gjorde det – med mindre man i ettertid endrer premissene; noe jeg mener media har gjort her.

  Mueller-saken var i det minste en sak.

  Jeg mener uansett at ansvarlig byråd for Holmenkoll-utbyggingen burde hoppet først – med eller uten prøvehopper 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: