Bloggplakaten – bloggerne har fått sin Kardemommelov

Alternativ Bloggplakat, (c) Busters notater

Aviser, magasiner og andre medier som er tilsluttet Norsk Presseforbund har i mange år hatt Vær Varsom plakaten som rettesnor for sitt arbeid. Den raskt voksende bloggsfæren har ikke hatt tilsvarende ‘selvjustis’. Dette har Thomas Moen tenkt å gjøre noe med og lanserer denne uken ‘Bloggplakaten‘.

Denne bloggen har tidligere etterlyst ‘beste praksis’ for blogging. Mitt anliggende da var at enkelte bloggere, og ikke minst de som kommenterer blogginnlegg, lirer av seg de mest useriøse og noen ganger sjikanøse meldinger under anonym signatur.

Thomas Moen har utviklet Bloggplakaten sammen med Rafiq Charania og er ment å være ‘retningslinjer for alle bloggere på tvers av plattformer’. Bloggplakaten finner du her.

Så, er Bloggplakaten svar på bloggverdenens behov for standarder?

Antakelig ikke. Kanskje først og fremst fordi de fleste bloggere ikke føler noe behov for standarder og retningslinjer. For mange, kanskje de fleste bloggerne, skal Cyberspace fremdeles være et uregulert område. Weben er fremdeles stedet der frie ytringer finner sitt globale publikum på tvers av kulturer og nasjonale lover. Bloggere forventer å kunne selv velge å sløse bort sin egen integritet, dersom de vil det.

Midt i det anarkistiske Cyberspace er det rom for standarder for hva som er seriøs blogging innenfor de mange forskjellige sjangre som finnes. Men Bloggplakaten er ikke disse retningslinjene. Først og fremst fordi plakaten forsøker å være for mye uten å favne vidt nok. Noen eksempler:

 • Bloggplakaten oppfordrer til ærlighet, transparens og folkeskikk, samtidig som den advarer bloggleseren om å tro at blogger har disse kvalitetene. 
 • Bloggplakaten hevder bloggerens krav(!) og rett til å skrive hva som helst som er lovlig, men pålegger annonsøren et ansvar for at bloggeren følger norsk lov.
 • Bloggplakaten hevder å gjelde på tvers av plattformer, men adresserer i hovedsak problemstillinger relevant for kommersielle blogger og blogger rettet mot et ungt publikum. (dessuten undervurderer den sitt unge publikum)

Flerer bloggere har gått kraftig motmæle mot Bloggplakaten, mens andre har gitt sin tilslutning. Bloggeren ‘Busters notater’ har utarbeidet sin egen, ‘alternative bloggplakat’ (se illustrasjonsbilde). En tydelig markering av bloggerens motvilje mot nedfelte retningslinjer.

Bloggplakaten er ikke svaret på det noen oppfatter som et behov for standarder, men det kan være en start på et arbeid som lede fram til slike. Denne bloggen skal følge med på arbeidet videre. Min anbefaling er å trekke et bredere lag av bloggere med i arbeidet og ikke finn opp kruttet på nytt. Den viktigste er at blogger ikke utgir seg for å være noe de ikke er. Mediebedrifter som er underlagt Vær Varsom plakaten må følge denne også på sine blogger. Leger, advokater, etc. har sine etiske retningslinjer også når de blogger. Generelle og spesifikke krav til etikk som tidligere har vært brukt for papirbasert kanaler er også relevante for elektroniske kanaler.

Og akkurat som man tidligere kunne stensilere opp allskens humbug og skrøner på pressa i kjelleren, kan man nå dumme seg ut  gjennom elektroniske kanaler. Hovedforskjellen er at terskelen for å dumme seg ut er blitt lavere.

Inntil videre er det Kardemommeloven som gjelder.

-go

 1. flutnace

  Innholdet i blogger og andre websider gjenspeiler opphavspersonenes etiske holdninger. Ære være dem som har oppfatninger om dette og som lager forslag til «regler». Ære være dem som synes dette ikke burde reguleres, men som opptrer ansvarlig allievel. Som folk flest gjør. For folk flest opptrer ansvarlig, også på nettet.

  Hold debatten levende. DEN får oss til å tenke.

  Kardemommeloven er fin, den.

 2. Bloggplakaten er nå kommet i utgave nr 2 – justert på flere områder, bl.a. på punktene jeg har beskrevet ovenfor.

  Den oppdatert Bloggplakaten finner du her:
  http://thomasmoen.com/oppdatert-versjon-av-bloggplakaten/

  Min kommentar til denne finnes her:
  http://thomasmoen.com/oppdatert-versjon-av-bloggplakaten/comment-page-1/#comment-7567

  -go

 3. Tilbaketråkk: geir moen

 4. Tilbaketråkk: Ab imo pectore » Bloggplakaten relanseres

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: