Tre ønsker for 2010

Vi står foran et nytt år og for de fleste er Norge er blant verdens beste land å bo i. Men det er rom for å gjøre landet godt for flere. Nyttårsforsetter er ikke det som skal til, men konkret handling og forbedring av noen sentrale politikkområder. Her er tre forslag for 2010:

Nav reformen
Jeg tror NAV reformen er klok. Pr årsskiftet 2009/2010 kan det virke som reforment er i en bølgedal. Mennesker som befinner seg i sårbare livssituasjoner får ikke den hjelpen de fortjener og lovmessig har krav på. Utbetalinger utsettes. Tjenester koordineres ikke etter hensikten. Medarbeidere er slitne.I 2010 er det nødvendig at NAV og ansvarlige politikere viser resultater av NAV reformen. Reformarbeidet må styres og målrettes for å gjøre bedre bruk av kommunalt ansattes kunnskap om målgruppene, sikre tidsriktig utbetaling av ytelser og oppnå den ønskede samordning av offentlige tjenester. Alt som er i den norske stats makt må gjøres for at NAVs målgrupper får verdig behandling og blir integrert i arbeidsliv og samfunnsliv. 2010 er året.

Rusomsorg
Jeg har ikke førstehånds kjennskap til omfattende rusproblemer, dvs. ingen i min nærmeste familie har strevd med rusrelaterte problemer. Men man skal ikke  langt ut omgangskretsen før man støter på mennesker som har strevd med å få livene sine til å henge sammen pga rusavhengighet. Årsakssammenhengen mellom rus og sårbare liv er ikke entydig – ‘Hvorfor drikker Jeppe?
I 2010 skal Stoltenberg-utvalget levere en NOU med en vurdering om hvordan de mest hjelpetrengende rusmiddelavhengige kan få bedre hjelp, herunder vurdere om heroinstøttet behandling kan være en del av et slikt tilbud. Jeg håper Stoltenberg er radikal, nyskapende og modig i sine vurderinger og anbefalinger. Norge må etablere mer verdighet, langsiktighet og mangfold i rusomsorg og rusrehabilitering. Mer fakta- og kunnskapsbasert behandling. Mindre moralisme. Mer bredde i behandlingstilbud. 2010 er året for dette. Lykke til Thorvald.

Enslig mindreårige asylsøkere
Norske kommuner bosetter flyktninger som aldri før, dog færre enn de lovet og færre en det er behov for. Det er masse å gjøre innenfor integreringspolitikk og asylpolitikk. For 2010 håper jeg at den norske stat, norske kommuner, organisasjoner og enkeltpersoner tar grep for å, ihvertfall, ta vel imot de enslige mindreågrige som er i landet og som trenger hjem, lokalmiljø, utdannelse. 2010 er året.

Det var tre ønsker for 2010. Det fordrer at norske politikere, med Jens Stoltenberg i spissen, fortsetter å formulere ambisiøse målsetninger, OG evne å iverksette virkemidler.

Godt nytt år.

-go

  1. Tilbaketråkk: Ab imo pectore » Er vi sinna nok?

  2. Tilbaketråkk: Ab imo pectore » Hvem vil du helst skylde penger?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: