Hvor er de moderate og radikale?

Dramatisk folkeavstemming i Sveits i helga med et kanskje forutsigbart resultat. Det Sveitsiske folk, de gjenstridige, uavhengigstro alpeboerne i mellom Europa, har gitt sin stemme og flertallet ønsker at minareter skal forbys og at grunnloven skal endres slik at dette lar seg gjennomføre.  At det er Sveits som gjennomfører en slik folkeavstemming først i Europa er ikke så overraskende kanskje. En fragmentert, men vokal ekstrem høyreside og kuriøse folkeavstemmingsregler legger til rette for dette.

En minaret er et høyt tårn i tilknytning til en moske. Fra dette tårnet, som ofte er veldig høyt i forhold til omverdenen kalles befolkningen inn til bønn fem ganger om dagen. Man kan si det er en parallell til europeiske kirkeklokker. Lyden, dvs. volum og lydbilde, er uvant for de fleste nordmenn og europeere.

Stemmeresulatet i Sveits er et slag i ansiktet for oss som ønsker oss et samfunn der vi skal leve sammen innenfor rammen av etablerte menneskerettigheter og en felles forståelse av disse. Retten til å utøve religion er grunnleggende. Å grunnlovsfeste et forbud mot minareter bryter etter min mening mot denne rettigheten og er unødvendig konfliktskapende.

Et integrert Europa er avhengig av at ekstremister ikke får et dominerende fotfeste i mainstream politikk og samfunnsliv. Dette gjelder ekstremister fra alle leire. Retten til å mene og ytre seg er vanskelig å balansere mot plikten til å respektere andres valg når disse fraviker vesentlig fra våre egne. Men et samfunn som lar ekstremister få sette agenda for debatten og definere regler i samfunnet er ofte i trøbbel i forhold til etablerte menneskerettigheter.

Hvor er de moderate religøse som er radikale menneskerettighetsforkjempere? Hvor er de stemmene som søker å forstå omverdenen og relatere til den? De finnes.

Et integrert Europa, ikke minst et integrert Norge, forutsetter at vi respekterer hverandres religion eller mangel på religion. Viktigst av alt, så må både religiøse og  ikke religiøse erkjenne at menneskerettighetene gjelder for alle. Alle religioner har en kort skryteliste i forhold til å fremme rettigheter på vegne av  f.eks. kvinner, homofile, barn, funksjonshemmede, etc. De som ikke bekjenner seg til en religion har ikke så mye lengre skryteliste.

Vebjørn Selbekk i DagenMagazinet skriver på sin Twitter konto at resultatet i Sveits viser at folk i Europa er i ferd med å våkne i forhold til Islam og de utfordringer Islam skaper for vestlige verdier. Han understreker samtidig at han er imot det Sveitsiske forbudet. Det som ihvertfall er sikkert er at Europa må velge en annen vei enn Sveits for å skape det integrerte Europeiske samfunnet der menneskerettigheter forstås og respekteres.

De moderate og radikale må komme på banen.

-go

  1. Tilbaketråkk: Homofobe religioner? « Ab imo pectore

  2. Tilbaketråkk: Ab imo pectore » ‘Ta utvetydig avstand fra dødstraff for homofili’

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: