Norge har fått sitt lobbyregister

Etter at Venstre ved flere anledninger ikke har lykkes med å få Stortinget til å vedta et lobbyregister, har nå Senterparti politikeren Geir Pollestad tatt saken i egne hender. Han har opprettet sitt eget lobbyregister på sin blogg. Pollestad er kanskje ikke landets mest toneangivende politiker, men han representerer et regjeringsparti. I så måte er det interessant.

Jeg mener et lobby register hadde vært på sin plass. Når jeg velger mine kandidater til å representere meg i nasjonalforsamlingen vil jeg også gjerne få vite hvem dem utsetter seg for innflytelse fra. Hvem påvirker de som representerer meg? Jeg fortjener å vite det. Ikke bare stemmer jeg dem inn på tinget. De har et konstitusjonelt ansvar overfor meg som borger. Men også fordi jeg som skattebetaler betaler for at de skal få utøve sitt virke.

EU har hatt sitt register en tid – en frivillig ordning. Registeret er en moderat suksess og har registrert et betydelig antall lobbyister. To vesentlige grupper av aktører glimrer med sitt fravær. Advokatfirmaer som påvirker på vegne av interessegrupper og ‘think-tanks’ har konsekvent ikke registrert seg. Dette reduserer verdien av registeret.

Pollestads initiativ er høyverdig, men langt fra tilstrekkelig. Åpenhet og transparente påvirknings- og beslutningsprosesser er avgjørende for et effektivt og representativt demokrati. Sosiale medier som utallige internet bloggs, twitter, facebook,etc. gir nær sagt alle borgere anledning til å delta i det offentlige ordskiftet. Det er på tide at politikerne – våre parlamentarikere – også gav innsyn i sine arbeidsformer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: